Syed ArhamSyed Arham(Author)

    Updated: 05.31.2024

    11 Különböző Solitaire Játék, Amelyet Kipróbálhatsz

    11 types of Solitaire main

    Manapság a legtöbb ember egy mozgalmas munkanap után videojátékokkal és konzolokkal szeret kikapcsolódni. Én viszont szívesen ülök egy asztal köré a régi cimboráimmal, és játszom egy jó kis pasziánszot. Talán még egy csésze forró cappuccino is belefér. Elképesztőnek találom, hogy a barátok mennyi szórakozást és emléket tudnak szerezni egy halom plasztikkártyából.

    Az összes elérhető kártyajáték közül a pasziánszot szeretem játszani, nemcsak azért, mert meglehetősen bonyolult, hanem azért is, mert a rengeteg variáció miatt sosem válik unalmassá. Szóval, ha mostanában kicsit unod a klasszikus pasziánszot, akkor itt vagyok, hogy bemutassam neked a kártyajáték néhány egyedi variációját, amivel játszhatsz, hogy frissen tartsd a versenyt!

    1. FreeCell pasziánsz

    FreeCell Solitaire
    Nehézségi szint5/10
    Stratégia7/10
    Játékos módEgyjátékos mód
    Pakli konfiguráció52 lapos pakli

    Az első bejegyzésünk a pasziánsz játékok listáján a FreeCell Solitaire, egy meglehetősen determinisztikus variáció, ahol szinte minden lehetséges pakli-permutáció megoldható. Ez azt jelenti, hogy elvárjuk, hogy minden lehetséges megoldást megjegyezz? Egyáltalán nem! A mókás része az, hogy minél több tapasztalatot gyűjtesz, annál jobban kifizetődik, amikor a későbbiekben találkozol a pontos permutációval. A végén olyan gyorsan megoldod, hogy a barátaid szóhoz sem jutnak!

    Ami a tippeket illeti, a legjobb tipp, amit adhatok, hogy mindig arra koncentrálj, hogy az ászok és kettesek elérhetőek legyenek. Minél gyorsabban válnak hozzáférhetővé, annál könnyebb lesz megteremteni azokat a kielégítő alapokat!

    2. Spider Solitaire

    Spider Solitaire
    Nehézségi szint8/10
    Stratégia9/10
    Játékos módEgyedül és barátokkal is játszható
    Pakli konfigurációTöbb paklit használ (akár nyolcat is, attól függően, hogyan játszol).

    Második a listánkon a Spider Solitare, egy meglehetősen érdekes variáció, amelynek nehézségét attól függően lehet hangolni, hogy melyik változatot játszod: négy szín, két szín, vagy egy szín, ahol nyilvánvalóan az egy szín a legkönnyebb. A barátaimmal általában a két színű változattal szeretünk bemelegíteni, mielőtt nagyon komolyan belevágnánk a négy színű változatba!

    Természetesen a tippek, amiket most adok, elsősorban a négyszínű változatra vonatkoznak, mert a másik két változat elég könnyű. Először is, ügyeljünk arra, hogy a rejtett lapok felfedése legyen a prioritás, elsősorban azért, hogy új lépéseket fedjünk fel, de azért is, hogy hozzájáruljunk az üres halom megszerzéséhez. Ettől eltekintve tanúsítson önmérsékletet, és építsen a magas rangú kártyákra, még akkor is, ha ez kezdetben kevés előrelépést jelent – a türelem a játék neve, barátom!

    3. Klondike Solitaire

    Klondike Solitaire
    Nehézségi szint5/10
    Stratégia6/10
    Játékos módJellemzően szólóban játszható, de néhány szabály megváltoztatása után játszható barátokkal is.
    Pakli konfigurációSzabványos 52 lapos pakli

    A Klondike Solitaire egy másik változat, amelyet érdemes kipróbálni, ha már kimerítetted a klasszikus pasziánszot. Ne felejtsd el azonban, hogy valójában elég nehéz, sok olyan felállással, amelyet nem lehet megoldani, bármennyire is próbálkozol. Ez az a fajta játék, amit a barátaiddal fogsz játszani, remélve, hogy minél kevesebbszer indítod újra, mert ez elkerülhetetlen!

    Ami a tippeket illeti, bár az alkalmasság nagy részét a nyers tapasztalat adja, csak annyit mondok, hogy a legelső lépés, amit teszel, nagy különbséget jelenthet. Ezért fordítom fel mindig az első lapot a pakliból a legelső lépésemben – ez további lépéseket nyit meg a játékhoz!

    4. Accordion Solitaire

    Accordion Solitaire
    Nehézségi szint6/10
    Stratégia7/10
    Játékos módEgyjátékos mód
    Pakli konfiguráció52 lapos pakli

    Ha szereted a klasszikus pasziánsz játékot, akkor az Accordion Solitaire-t ki kell próbálnod. A klasszikus céltól eltérően, amely szerint az összes kártyát egy alapra kell helyezni, az Accordion Solitaire-ben a győzelem azt jelenti, hogy az összes kártyát egyetlen kupacba kell tömöríteni. Ez könnyebben hangzik? Ha igen, akkor várj, amíg belekezdesz az első játékba, ahol rá fogsz jönni, hogy a korlátozott lépésszám és a kiszámíthatatlan kártyaelrendezés ismeretében milyen nagy kihívás, mégis szórakoztató a cél.

    Azt javasolnám, hogy főként az elején koncentrálj a rejtett kártyák felfedésére, hogy több lehetőséget biztosíts magadnak a kártyák párosításában és eltávolításában. Ezenkívül, különösen a kártyák eltávolításakor, használd ki okosan a hátrahagyott üres helyeket (például a kielégítő sorozatok létrehozásával!) ahelyett, hogy rohansz a feltöltésükkel.

    5. Montana (Gaps)

    Montana
    Nehézségi szint7/10
    Stratégia8/10
    Játékos módEgyedül és barátokkal is játszható.
    Pakli konfiguráció52 lapos pakli

    Ha úgy találod, hogy az Accordion túlságosan elrugaszkodik a klasszikus változattól, és ugyanazt a játékot szeretnéd játszani, miközben barátaidat egy más alapfelállással, táblaelrendezéssel és építési szabályrendszerrel szeretnéd megmérkőztetni, akkor a Montana (Gaps) játékot érdemes kipróbálnod. Elég egyszerű, de ahogyan azt a baráti társaságomban tapasztaltam, egy-két próbajátékot igényel, hogy megszokjuk. Eleinte észbontónak találtam azt az egyszerű tényt, hogy bármilyen színben felépítheted a tablót!

    Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a Montana nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, de ne hagyd magad becsapni, és ne vedd félvállról, ahogy én tettem, amikor először találkoztam ezzel a játékkal. Rájöttem, hogy nehéz lehet szekvenciákat létrehozni vagy kártyákat mozgatni a színek nulla figyelembevételével. Szóval gyakorolj egy kicsit a játékot, és mindig emlékezz arra, hogy a végső cél az, hogy elkészüljön az epikus alapozás!

    6. Carpet Solitaire

    Carpet Solitaire
    Nehézségi szint5/10
    Stratégia6/10
    Játékos módEgyedül és barátokkal is játszható.
    Pakli konfigurációKét szabványos 52 lapos pakli

    Ha te és a csapat mostanában egy kicsit kalandvágyónak éreztétek magatokat, próbáljátok ki a Carpet Soltiare-t, az Orosz szőnyeg nevű változatot. Az Orosz Szőnyeg menő tulajdonsága az egyedi szőnyegszerű felépítése, amely egy rácsra hasonlít – egy pillantás az asztalra, és a barátaim tudják, hogy a játék végeztével nem fogunk beszélgetni egymással! A rácsszerű felállás azonban akadályozza a klasszikus Soltiare-hez szokott játékosokat, mivel akár egyetlen kártya mozgatásának további blokkolási következményei vannak.

    Ha azonban elszántan szeretnéd a barátaidat a következő ülésen dühbe gurulni, kövesd ezt az egyszerű stratégiát: az üres helyek megcélzása mellett próbálj meg olyan sorozatokat építeni, amelyeket egymás után tudsz kijátszani. Próbálj meg nem aggódni a magasabb vagy alacsonyabb rangú kártyák miatt a dobókupacban, hiszen ezeket később is bevetheted, ha szükség lesz rájuk!

    7. Félhold

    Crescent
    Nehézségi szint7/10
    Stratégia8/10
    Játékos módEgyedül és barátokkal is játszható.
    Pakli konfiguráció52 lapos pakli

    Ha kipróbáltad a fent említett pasziánsz variációkat, és túl könnyűnek találtad őket, akkor itt egy kihívás a számodra: Crescent Solitaire. Kérdezheted, hogy miért pont kúp alakú? Ezt a játékot két, egymással kevert paklival játsszák, ahol a kártyákat úgy osztják ki, hogy azok egy ívet vagy félholdat alkossanak – innen a neve.

    Ha te és a barátaid egy rakás próbálkozó vagytok, akik minden ülésen igazán próbára akarják tenni az erejüket, akkor sok szerencsét a felmenő és a lemenő sorozatok egyidejű felépítéséhez! A stratégiákról nem sokat lehet beszélni – csak tartsd észben, hogy a Crescent Solitaire-ben teljesen normális, hogy újra kell keveredned, szóval ne habozz, ha a kényszerhelyzetbe kerülsz.

    8. Baker’s Dozen

    Baker’s Dozen
    Nehézségi szint9/10
    Stratégia8/10
    Játékos módEgyjátékos mód
    Pakli konfiguráció52 lapos pakli

    A Baker’s Dozen egyike azoknak a pasziánsz-variációknak, amelyek valóban jelentősen megváltoztatják a játékot, olyannyira, hogy azt hiszed, egy teljesen más játékot játszol. Csak egy pillantás a táblára, és máris azt gondolod magadban: „Mi ez?”. Hogy röviden bemutassuk a játék összetettségét, minden kártyát képpel felfelé osztanak ki 13 oszlopba, ahol a cél nem egy, hanem az összes alapot felépíteni az ásztól a királyig!

    Ha ez ijesztően hangzik, de egyben még jobban viszket a játék iránti vágy, akkor átmentél a teszten. Most pedig következzen néhány kulcsfontosságú tipp, amit bárcsak én is tudtam volna, amikor elkezdtem ezzel a pasziánsz variációval játszani. Először is, bölcsen használd az üres helyeket; én személy szerint szeretem őket arra használni, hogy átmenetileg olyan kártyákat tartsak bennük, amelyeket később szeretnék használni. Másodszor, mint olyasvalaki, aki több tucatnyi kört játszott a Baker’s Dozen-en (nem szándékos szóvicc), hadd mondjam el tapasztalatból, hogy szinte mindig át kell rendezned a kupacokat a match-up-ok miatt, szóval készülj fel erre mentálisan!

    9. Negyven tolvaj

    Forty Thieves
    Nehézségi szint9/10
    Stratégia8/10
    Játékos módEgyjátékos mód
    Pakli konfiguráció52 lapos pakli

    A Forty Thieves, bár innovatív játék, könnyebbnek számít, mint a Baker’s Dozen, így ezt a játékot érdemes választani, ha a barátaiddal egy fokkal lejjebb szeretnétek tárcsázni. Tizenhárom helyett tíz halom van, ahol az összes kártyát a négy alaphalomba kell áthelyezned, minden színhez egyet, ászoktól királyig növekvő sorrendben. A trükkös rész azonban a szigorúbb építési szabályok, például az, hogy az oszlopok sorrendjének csökkenő sorrendben kell lennie.

    Szóval, ha begyakorolod a Baker’s Dozenhez adott tippjeimet, pillanatok alatt a tiéd lehet! De cseresznyeként egy további tippet hagyok neked a tetején, mégpedig azt, hogy kerüld az alapokra való építkezést, hacsak nem feltétlenül szükséges – személyes tapasztalatból beszélve, ez mindig visszaüt.

    10. Yukon

    Yukon
    Nehézségi szint7/10
    Stratégia7/10
    Játékos módEgyjátékos mód
    Pakli konfiguráció52 lapos pakli

    Ahogy az utolsó pasziánsz variációra hangolódunk, szánjunk egy pillanatot a Yukon, az egyik legismertebb pasziánsz típus méltatására. A barátaimmal ezt játszom a legszívesebben, mivel a bonyolultság és a nehézség szép egyensúlyban van. Különösen élvezem, hogy a fenti képen látható módon állíthatom fel a játékot – mégis talán az a legszórakoztatóbb, amikor ténylegesen megépítem azt a négy alapot!

    Mivel minden más variáció közül nekem van a legmagasabb arányom a Yukonon, tekintsetek szaktekintélynek, amikor azt mondom nektek, hogy a lehető leghamarabb helyezzétek előtérbe a face down feltárását. Minél hamarabb fedezed fel őket, annál hamarabb tudod felépíteni az alapokat az egyes színek királyáig.

    11. Monte Carlo pasziánsz

    Monte Carlo Solitaire
    Nehézségi szint8/10
    Stratégia8/10
    Játékos módEgyjátékos mód
    Pakli konfiguráció52 lapos pakli

    Már régóta akartam erről beszélni – a kedvencem az összes pasziánsz variáció közül a Monte Carlo. Ez a játék ugyanis a naivak számára azt az illúziót kelti, hogy a szerencse fontos előfeltétel, de kevesen tudják, hogy a stratégiáknak óriási jelentősége van a győzelem biztosításában! Ezért van az, hogy még ha veszítek is egy Monte Carlo-játékon, elégedetten tölt el a tudat, hogy fontos tapasztalatokat gyűjtöttem.

    Több mint száz játék során megtanultam türelmesnek lenni, különösen a párok eltávolításával kapcsolatban. Ne rohanj, hogy eltávolítsd a szomszédos kártyapárokat, amikor csak meglátod őket – gondolkodj előre, mert néha, ha otthagyod őket a táblán, később erősebb lépéseket tehetsz lehetővé! Ezt a nehezebb úton kellett megtanulnom, úgyhogy szívesen!

    Következtetés

    Különböző típusú pasziánsz játékokkal játszhatsz, amelyek mindegyike saját szabályokkal és kihívásokkal rendelkezik, így rengeteg lehetőséged lesz arra, hogy csiszold a képességeidet és élvezd az időd. Akár veterán pasziánsz játékos vagy, akár újonc, a pasziánsz játékok széles választéka biztosítja, hogy mindig találsz valami újat, amit felfedezhetsz egy egyszerű kártyapaklival!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Author)

      03.21.2024

      11 Különböző Solitaire Játék, Amelyet Kipróbálhatsz

      11 Különböző Solitaire Játék, Amelyet Kipróbálhatsz

      Manapság a legtöbb ember egy mozgalmas munkanap után videojátékokkal és konzolokkal szeret kikapcsol…

      Continue readingContinue reading
      This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.