Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.28.2024

    Пасьянси, про які ви ніколи не чули, але маєте спробувати

    Solitaire Games You've Never Heard main

    Той, хто вперше відкриває для себе пасьянс, зазвичай грає в “Косинку”. Багато хто думає, що це єдиний варіант пасьянсу. А якщо вони схожі на мене, то в підсумку проводять за “Косинкою” кілька годин, перш ніж розуміють, що пасьянс містить цілий всесвіт різних різновидів. Потім вони можуть спробувати інші популярні варіанти, як-от “Павук” і “Вільна комірка”. І тут їм часто починає хотітися ще чогось новенького.

    Якщо це схоже на вас, то ви прийшли за адресою. У цій статті я розповім про пасьянси, які настільки маловідомі, що ви, швидше за все, ніколи з ними не стикалися. Я й сам поняття не мав, що це таке, коли вперше почув про них.

    Пасьянс “Годинник”

    Clock Solitaire

    Майже у всіх пасьянсах, з якими ви знайомі, потрібна певна майстерність, від якої залежить, який з безлічі можливих результатів гри ви отримаєте. Але що, якщо я скажу вам, що існує пасьянс, який повністю базується на удачі, де результат уже визначений наперед, і вам потрібно лише трохи попрацювати, щоб його дізнатися? Це — пасьянс “Годинник” для вас!

    Мета

    Мета пасьянсу “Годинник” полягає в тому, щоб завершити всі 12 стопок без короля, перш ніж завершити стопку з королем. Якщо ви програєте, то кількість карт, що лежать обличчям донизу, буде позначати ваші очки. Що менше очок, то краще.

    Розкладка

    Щоб розкласти пасьянс “Годинник”, виконайте такі дії:

    1. Візьміть колоду з 52 карт і перетасуйте її.
    2. Розподіліть всю колоду на 13 стопок по чотири карти обличчям донизу.
    3. Розкладіть 12 із 13 стопок по колу, ніби зображуючи циферблат.
    4. Помістіть останню стопку в центр — і готово!

    Як грати?

    Як я вже говорив, пасьянс “Годинник” — це детермінована гра, тобто вона ведеться абсолютно лінійно:

    • Першим вашим ходом завжди буде перевернути верхню карту центральної стопки та перемістити карту, що відкрилася, у відповідну стопку.
    • Наступною, як правило, розігрується верхня карта тієї стопки, в яку була переміщена карта попереднього ходу. Це означає, що другим ходом ви перевернете верхню карту з тієї стопки, куди спочатку була переміщена верхня карта з центральної стопки.
    • Кожну перевернуту карту спеціально кладуть на дно відповідної стопки лицьовою стороною вгору.
    • Щоб зрозуміти, як карти співвідносяться зі стопками, подивіться ці схеми:
      • Тузи мають викладатися на стопку, що відповідає 1-й годині
      • Двійки — на стопку, що відповідає 2-й годині.
      • Трійки — на стопку, що відповідає 3-й годині.
      • Четвірки — на стопку, що відповідає 4-й годині.
      • П’ятірки — на стопку, що відповідає 5 годинам.
      • Шістки — на стопку, що відповідає 6-й годині.
      • Сімки — на стопку, що відповідає 7-й годині.
      • Вісімки — на стопку, що відповідає 8-й годині.
      • Дев’ятки — на стопку, що відповідає 9-й годині.
      • Десятки — на стопку, що відповідає 10-й годині.
      • Валети — на стопку, що відповідає 11-й годині.
      • Дами — на стопку, що відповідає 12-й годині.
      • Королі повинні лежати в середній стопці.

    Пасьянс “Оса”

    Wasp Solitaire

    Якщо пасьянс “Годинник” ґрунтується на везінні, то пасьянс Оса — повна його протилежність, у тому сенсі, що він доволі складний і вимагає великої майстерності. Мій перший досвід гри в “Осу” був не найприємнішим, тому що деякі правила були досить жорстокими, але врешті-решт, коли я виграв свою першу партію в “Осу”, захват був ні з чим незрівнянний!

    Мета

    Мета пасьянсу “Оса” — розкласти чотири стопки Бази кожної масті (піки, трефи, чирви й бубни) в порядку зростання. Інакше кажучи, кожна База починатиметься з туза, двійки, трійки й четвірки та закінчуватиметься валетом, дамою і королем.

    Розкладка

    Щоб почати гру в пасьянс “Оса”, виконайте такі кроки:

    1. Візьміть колоду з 52 карт і перетасуйте її.
    2. Розкладіть Табло, сформувавши 7 стопок по сім карт. Зокрема, у перших чотирьох стопках верхні чотири карти лежать обличчям догори, а решта — обличчям донизу. Останні три стопки — повністю перевернуті обличчям донизу. Табло має містити 49 з 52 карт.
    3. Відкладіть карти, що залишилися (їх повинно бути всього 3), як Резерв.
    4. Залиште місце для чотирьох стопок бази, і все готово!

    Як грати?

    У пасьянсі “Оса” є кілька досить хитрих правил, яких необхідно дотримуватися, тому читайте уважно:

    • Відкриту карту можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо вона тієї самої масті, що й карта, на яку перекладається, і на один ранг нижче.
    • Групу карт можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо перша карта в групі тієї самої масті, що й карта, на яку перекладають, і на один ранг нижче. Зрозуміло, інші карти в групі мають бути розташовані за порядком, як у “Косинці”.
    • Якщо карта обличчям донизу опинилася на вершині стопки, її перевертають.
    • Якщо на Табло є порожня стопка, туди можна покласти будь-яку карту або групу карт.
    • Ви не можете переміщати окремі карти в стопки Бази. Замість цього потрібно зібрати повну послідовність карт певної масті (від туза до короля), а потім перемістити її в базу. Звучить хитромудро, чи не так?
    • Ви можете взяти карти з Резерву тільки один раз. Оскільки в ньому три карти, взяти з Резерву всі три карти та розподілити їх по перших трьох стопках на Табло. Пам’ятайте, що це всього лише одноразовий хід, тому використовуйте його своєчасно і з розумом.

    Пасьянс “Тузи вгору”

    Aces Up Solitaire

    Тепер ми вступаємо на воістину незвідану територію! Якщо вам сподобався пасьянс “Годинник” в тому сенсі, що він сильно відрізняється від типової “Косинки”, то вам припаде до душі й дивина — пасьянс “Тузи вгору”, також відомий як “Захват ідіота”. Це відносно швидка гра, яка зазвичай закінчується менш ніж за п’ять хвилин, тож вона також ідеально підходить, якщо ви шукаєте розвагу по-швидкому.

    Мета

    Мета пасьянсу “Тузи вгору” — зібрати чотири тузи, по одному кожної масті, викладені в ряд на Табло. У цій грі немає стопок Бази, тому гра проходить в основному з Резервом і Табло, що складається з чотирьох порожніх комірок. Якщо ви потрапили в ситуацію, коли Резерв закінчився і ніякі інші ходи не можуть бути зроблені, але при цьому на Табло лежать не тільки чотири тузи, то ви програли.

    Розкладка

    Щоб почати гру в пасьянс “Тузи вгору”, виконайте кілька кроків — це досить просто.

    1. Візьміть колоду з 52 карт і перетасуйте її.
    2. Роздайте верхні чотири карти з колоди в кожну з чотирьох порожніх комірок на Табло.
    3. Відкладіть решту 48 карт у вигляді Резерву, і все готово.

    Як грати?

    Хоча пасьянс “Тузи вгору” більшою мірою заснований на удачі, є частка майстерності, яка може збільшити ваші шанси на перемогу. Отже, продовжуйте читати, щоб дізнатися, як грати:

    • У будь-який момент, якщо на Табло є дві або більше карт однієї масті, які перебувають у верхньому положенні своїх стопок, ви можете залишити собі карту найвищого рангу, а решту прибрати.
      • Наприклад, якщо ви починаєте гру з тузом пік, королем пік, сімкою чирв і бубновим валетом, ви можете прибрати короля пік, тому що карта тієї самої масті, але вищого рангу, лежить обличчям догори й перебуває на самому верху Табло, тобто туз пік.
    • У цій грі туз має найвищий ранг, тобто він також знаходиться вище короля.
    • У будь-який момент ви можете розіграти Резерв. Розіграти Резерв — означає взяти чотири верхні карти з Резерву і розкласти їх по всіх чотирьох стопках Табло горілиць.
    • Будь-яка з верхніх карт у будь-якій стопці може бути переміщена в порожню стопку.

    Пасьянс “Чергування”

    Alternations Solitaire

    Якщо вам хочеться чогось більш звичного, не такого складного, як “Оса”, і не такого залежного від удачі, як “Годинник”, то зверніть увагу на пасьянс “Чергування” — різновид, розклад якого надовго закарбується у вашій пам’яті! Крім розкладу і використання Резерву, у “Чергування” не так вже й багато особливостей і він дійсно схожий на “Подвійну косинку” — тож давайте ж дізнаємося про нього все!

    Мета

    Мета пасьянсу “Чергування” — розкласти вісім стопок Бази по 2 для кожної масті (піки, трефи, черви й бубни) в порядку зростання. Іншими словами, кожна База починатиметься з туза, двійки, трійки й четвірки та закінчуватиметься валетом, дамою і королем.

    Розкладка

    Щоб почати гру в пасьянс “Чергування”, дотримуйтесь таких інструкцій:

    1. Візьміть дві колоди по 52 карти й об’єднайте їх в одну загальну колоду.
    2. Гарненько перетасуйте ці 104 карти. Що ретельніше тасування, то цікавіше.
    3. Розкладіть Табло на 7 стопок по сім карт, але при цьому перевертайте карти по черзі. Це означає, що в кожній стопці чотири карти лежатимуть горілиць, а три карти — обличчям донизу. Хороший спосіб перевірити ще раз: якщо найвища і найнижча карти в кожній стопці лежать догори дном, значить, ви правильно склали Табло.
    4. Залиште трохи уявного простору для восьми стопок Бази й відкладіть 55 карт, що залишилися, обличчям донизу — це і буде ваш Резерв. Ви готові до старту!

    Як грати?

    Пасьянс “Чергування” дуже схожий на “Подвійну косинку”, тому вам буде легше засвоїти таку інформацію:

    • Карту, що лежить догори дном, можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо вона протилежного кольору щодо карти, на яку перекладається, і на один ранг нижча. Зокрема, піки та трефи (чорні масті) протилежні чирвам і бубнам (червоні масті).
    • Групу карт можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо перша карта в групі має колір, протилежний кольору карти, на яку перекладається, і на один ранг нижче.
    • Якщо карта, що лежить обличчям донизу, опиняється на вершині стопки, вона перевертається.
    • Якщо на Табло є порожня стопка, туди можна покласти будь-яку карту або групу карт.
    • Принцип роботи Резерву аналогічний звичайному пасьянсу, коли ви витягаєте по одній карті та кладете їх у стопку Скидання для використання. Але фішка в тому, що ви можете використовувати Резерв тільки один раз. Тож, якщо у вас є погана звичка занадто покладатися на Резерв, тоді як на Табло є сильні ходи, саме час відмовитися від неї!

    Пасьянс “Жозефіна”

    Josephine Solitaire

    Коли ви чуєте слово “Жозефіна”, то, можливо, думаєте про жіноче ім’я, наприклад про Жозефіну, дружину Наполеона Бонапарта, але це ще й назва доволі цікавого різновиду пасьянсу. До того, якщо ви порівняно недавно граєте в пасьянс, але вже грали в “Косинку”, то можете спробувати пасьянс “Жозефіна” як свій перший двоколодний варіант.

    Мета

    Мета пасьянсу “Жозефіна” полягає в тому, щоб зібрати вісім стопок Бази кожної масті (піки, трефи, черви й бубни) в порядку зростання. Інакше кажучи, кожна База починатиметься з туза, двійки, трійки й четвірки та закінчуватиметься валетом, дамою і королем.

    Розкладка

    Щоб розкласти пасьянс “Жозефіна”, виконайте кілька кроків:

    1. Візьміть дві колоди по 52 карти, об’єднайте їх і перетасуйте.
    2. Щоб розкласти Табло, просто роздайте десять стопок карт, кожна з яких містить чотири карти, повністю перевернуті горілиць. Таким чином, на Табло буде 40 зі 104 карт.
    3. Карти, що залишилися, відкладіть у колоду, обличчям донизу. Це буде Резерв, і який же він величезний — у ньому цілих 64 карти! Ви закінчили!

    Як грати?

    Правила гри в пасьянс “Жозефіна” досить прості, тому ознайомтеся з ними:

    • Карту, що лежить горілиць, можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо вона тієї самої масті, що й карта, на яку її перекладають, і на один ранг нижча.
    • Групу карт можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо перша карта в групі тієї самої масті, що й карта, на яку перекладають, і на один ранг нижче. Зрозуміло, інші карти в групі мають бути розташовані за порядком, як у “Косинці”.
    • Якщо карта, що лежить обличчям донизу, опиняється на вершині стопки, її перевертають. Зазвичай це відбувається, коли ви переміщуєте карту або групу карт по Табло або в стопки Бази.
    • Якщо на Табло є порожня стопка, на неї можна перекласти тільки короля або групу карт, що починається з короля.

    Пасьянс “Півмісяць”

    Crescent Solitaire

    Якщо вам сподобався химерний розклад пасьянсу “Годинник”, але не припала до смаку його залежність від везіння, то дозвольте представити вам пасьянс “Півмісяць”. Хоча цей пасьянс відносно менш відомий у сімействі двоколодних пасьянсів, ветерани вважають його одним із найскладніших варіантів. Тому, якщо ви грали в “Павука”, нехай навіть з однією мастю, не відмовте собі в задоволенні спробувати пасьянс “Півмісяць”.

    Мета

    Мета пасьянсу “Півмісяць” — розкласти вісім баз кожної масті (піки, трефи, чирви й бубни), чотири з яких викладаються в порядку зростання, а чотири — в порядку спадання. Інакше кажучи, кожна база за зростанням буде йти від туза, двійки, трійки й четвірки до валета, дами й короля, а кожна база за зменшенням буде йти від короля, дами й валета до трійки, двійки та туза.

    Розкладка

    Щоб розкласти пасьянс “Півмісяць”, потрібно виконати такі дії:

    1. Візьміть дві колоди по 52 карти й об’єднайте їх у загальну колоду зі 104 карт. Перемішайте цю колоду якомога краще!
    2. Перед тим як розкласти Табло, витягніть із колоди по одному тузу і королю кожної масті. Це необхідно тому, що в пасьянсі “Півмісяць” перша карта кожної бази вже присутня, і вам залишається тільки вибудовувати послідовність поверх них.
    3. Розкладіть Табло, поклавши шістнадцять стопок карт, кожна з яких містить шість карт, а верхня карта лежить горілиць. Потім вирівняйте стопки півколом або трохи півколом (щось на зразок квадрата, але з трьома сторонами).
    4. Встановіть стопки Бази в межах Табло у формі півмісяця, поклавши на них вищезгадані карти туз і король.
    5. Усе готово! У пасьянсі “Півмісяць” немає Резерву, оскільки всі карти з колоди заздалегідь розкладені на Табло і в основні стопки.

    Як грати?

    Пасьянс “Півмісяць” вирізняється цікавими правилами, які, втім, не такі вже й складні:

    • Карту, що лежить обличчям догори, можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо вона тієї самої масті, що й карта, на яку перекладається, і на один ранг нижче або вище.
    • Групу карт можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо перша карта в групі тієї самої масті, що й карта, на яку перекладають, і вона або нижча, або вища за рангом. Решта карт у групі можуть розташовуватися в будь-якій послідовності.
    • Якщо карта обличчям донизу опинилася на вершині стопки, вона перевертається.
    • Якщо стопка звільняється, на неї можна покласти будь-яку карту або групу карт.
    • Якщо у вас закінчилися ходи, ви можете скористатися спеціальним ходом “Перетасовування”, який замість того, щоб перетасувати всі стопки на Табло, тільки підіймає найнижчу карту з кожної стопки нагору. Кількість перетасовувань залежить від рівня складності гри. Зазвичай у легкому режимі дозволено дев’ять перетасовувань, у середньому — шість, а в складному — три.

    “Російський пасьянс”

    Russian Solitaire

    “Російський пасьянс” — відносно менш відома гра в пасьянс, почасти тому, що це різновид набагато популярнішого варіанту, відомого як пасьянс “Юкон”. Попри те, що у них одна і та ж мета і розкладка, в правилах є відмінності, які роблять російський пасьянс трохи складнішим. Тому я рекомендую спробувати пасьянс “Юкон”, перш ніж переходити до “Російського пасьянсу”.

    Мета

    Мета гри “Російський пасьянс” полягає в тому, щоб розкласти чотири стопки Бази для кожної масті (піки, трефи, чирви й бубни) в порядку зростання. Інакше кажучи, кожна з Баз буде йти від туза, двійки, трійки й четвірки до валета, дами та короля.

    Розкладка

    Щоб зіграти в “Російський пасьянс”, дотримуйтесь таких інструкцій:

    1. Візьміть колоду з 52 карт і перетасуйте її.
    2. Табло складається з семи стопок, які повністю використовують колоду з 52 карт. Ви можете розкласти їх таким чином:
      • У 1-шу стопку покладіть одну карту лицьовим боком догори; жодні інші карти в цю стопку не кладуться.
      • У 2-гу стопку покладіть одну карту обличчям донизу і зверху п’ять карт обличчям догори.
      • У 3-тю стопку покладіть дві карти обличчям донизу і п’ять карт обличчям догори.
      • У 4-ту стопку покладіть три карти обличчям донизу і п’ять карт обличчям догори.
      • У 5-ту стопку покладіть чотири карти обличчям донизу і п’ять карт обличчям догори.
      • У 6-ту стопку покладіть п’ять карт обличчям донизу і п’ять карт обличчям догори.
      • У 7-му стопку покладіть шість карт обличчям донизу і п’ять карт обличчям догори.
    3. Ви закінчили! Оскільки всі карти з колоди викладаються на Табло, в “Російському пасьянсі” немає Резерву.

    Як грати?

    Якщо ви грали в пасьянс “Юкон”, то правила “Російського пасьянсу” будуть вам зрозумілі. Але якщо ви не грали, то читайте уважно!

    • Карту, що лежить горілиць, можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо вона тієї самої масті, що й карта, на яку перекладають, і на один ранг нижча.
    • Групу карт можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо перша карта в групі тієї самої масті, що й карта, на яку перекладають, і на один ранг нижче. Решта карт у групі не мають значення.
    • Якщо карта обличчям донизу опиняється на самому верху стопки, вона перевертається.
    • Якщо на Табло є порожня стопка, на неї можна перекласти тільки короля або групу карт, що починається з короля.
    ГраОпис
    Пасьянс “Годинник”Варіант, заснований виключно на удачі, ідеально підходить для гравців, які бажають відірватися від стратегічних складників пасьянсу
    Пасьянс “Оса”Найскладніший різновид у цьому списку, з низкою правил, які особливо нещадні. Уявіть собі, що на Бази можна переміщати тільки повні послідовності (від туза до короля), а не окремі карти
    Пасьянс “Тузи вгору”Ця гра ідеально підходить для тих, хто хоче зіграти швидку партію, яка не так сильно залежить від удачі, як пасьянс “Годинники”. Спробуйте — ви впораєтеся менш ніж за п’ять хвилин!
    Пасьянс “Чергування”Якщо ви хочете внести різноманітність у розклад на Табло, спробуйте зіграти в цю гру. Як випливає з назви, кожна стопка в Табло по черзі викладається горілиць і долілиць
    Пасьянс “Жозефіна”Двоколодні варіанти пасьянсів зазвичай користуються лячною репутацією завдяки таким іграм, як “Павук”, але “Жозефіна” насправді досить проста! До того, я б рекомендував її як перший двоколодний пасьянс для всіх охочих
    Пасьянс “Півмісяць”Гра ідеально підходить для тих, хто хоче отримати не тільки задоволення під час гри, а й показати свою майстерність. Ви напевно здогадалися про одну з фішок гри — підказка, вона вказана в назві!
    “Російський пасьянс”Не у багатьох пасьянсів є свої варіації, тому “Російський пасьянс” — найімовірніше, перша з таких ігор, про яку ви щойно почули. Це менш відомий різновид пасьянсу “Юкон”, і обидві вони варті уваги!

    Висновок

    Ну ось і все! Перед вами сім пасьянсів, які відносно маловідомі, і вам обов’язково варто їх випробувати, якщо ви про них ще не чули. Принадність пасьянсу в тому, що в нього так багато різних варіацій, що він абсолютно не набридає — ось чому я можу постійно грати в пасьянс протягом останніх кількох років!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      08.30.2024

      Прогресивний пасьянс: перехід від пасьянсу “Павук 1 масть” до пасьянсу “Павук 4 масті”

      Прогресивний пасьянс: перехід від пасьянсу “Павук 1 масть” до пасьянсу “Павук 4 масті”

      Коли я тільки почав грати в пасьянс “Павук”, то швидко виявив, що гра являє собою не просто одну окр…

      Continue readingContinue reading