Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.30.2024

    Опановуємо пасьянс “Павук 4 масті”: покрокова інструкція

    4 Suits Spider Solitaire main

    Більшість людей (і я в тому числі) вважають пасьянс “Павук” найскладнішим різновидом пасьянсу. Втім, у ньому є різні підвиди. Найгрізніший із них — пасьянс “Павук 4 масті”. Освоєнню “4 мастей” я присвятив багато часу (з різним ступенем успіху).

    Безумовно існує стратегія перемоги в пасьянсі “Павук 4 масті”. Так, це не тільки удача (але й не тільки майстерність). Щоб зрозуміти відповідну стратегію, ми повинні спочатку розібратися з поняттями та основами пасьянсу “Павук”. Це означає, що нам доведеться спочатку вивчити пасьянс “Павук 1 масть”, перш ніж ми перейдемо до пасьянсу “Павук 4 масті”.

    Розуміння основ

    Пасьянс “Павук” розділений на три підвиди: 1 масть, 2 масті та 4 масті. Хоча в кожному з них застосовуються одні й ті ж базові правила, більш просунуті варіанти з кількома мастями мають більше нюансів (і складнощів), ніж початкова версія з 1 мастю. Що ж спільного між усіма видами? По-перше, кожна партія пасьянсу “Павук” починається з двох колод (104 карти, без джокерів).

    4 Suits Spider Solitaire Basics 1

    У пасьянсі “Павук 1 масть” усі 104 карти будуть однієї масті. У випадку з 2 мастями й 4 мастями — 104 карти будуть рівномірно розділені на дві та чотири масті відповідно.

    Версія пасьянсу “Павук”Кількість мастейКількість картКількість послідовностей на масть
    Пасьянс “Павук 1 масть”1 масть104 карти8 послідовностей
    Пасьянс “Павук 2 масті”2 масті104 карти4 послідовності на кожну масть
    Пасьянс “Павук 4 масті”4 масті104 карти2 послідовності на кожну масть

    Мета гри — прибрати всі карти з ігрового поля, розташувавши їх у порядку убування (від короля до туза). Також пам’ятайте, що ви не можете з’єднувати дві карти, якщо вони розташовані не в правильному порядку (як у “Косинці” та інших традиційних варіантах). Наприклад, ви можете переміщати сімку на вісімку, королеву на короля і так далі. Ви також можете переміщати цілі послідовності (наприклад, послідовність шість-сім-вісім) на дев’ятку.

    4 Suits Spider Solitaire basics 2

    Нюанси складніших версій

    Одне з правил, яке я залишив поза увагою, полягає в тому, що ви повинні розкласти всі карти в одній масті, щоб вони стали “комплектом” і покинули ігрове поле. У “Павук 1 масть” це правило нічого не змінює, оскільки всі карти вже однієї масті. А ось у версіях з двома і чотирма мастями це створює ще один рівень складності.

    По-перше, ви можете перетягнути карту іншої масті на її попередницю, тобто червона шістка може лягти на чорну сімку. Щоправда, якщо вам вдасться завершити всю послідовність карт за допомогою цієї стратегії, вона не буде зарахована.

    4 Suits Spider Solitaire - nuances of advanced 1

    По-друге, пам’ятаєте правило про те, що можна переміщати цілі послідовності, якщо вони розкладені послідовно? Ви не зможете цього зробити, якщо в послідовність входять карти різних мастей. Ви можете переміщати послідовності тільки в тому випадку, якщо вони йдуть по черзі й однієї масті.

    4 Suits Spider Solitaire - nuances of advanced 2

    Можете собі уявити, наскільки це може ускладнити “Павук 4 масті”. Сподіваюся, стратегії, які я розгляну далі, допоможуть вам впоратися з цим чудовиськом.

    Підготовка до гри та поради

    Якщо ви грали в інші варіанти пасьянсів, то схема розкладки в пасьянсі “Павук” не буде для вас чимось незвичайним. Вона містить практично ті самі елементи:

    • Табло: складається з десяти стовпців карт. На початку гри в кожну колонку викладається певна кількість карт. Верхня карта в кожному стовпчику лежить обличчям догори, а решта — обличчям донизу. Кількість карт у кожному стовпці зліва направо зазвичай виглядає так: 6, 6, 6, 6, 5, 5, 5, 5, 5, 5, в результаті чого на Табло викладається 54 карти.
    4 Suits Spider Solitaire - the tableau
    • Резерв: 50 карт, що залишилися, кладуть у Резерв, лицьовою стороною вниз. Їх можна брати під час гри, щоб додавати нові ряди карт на табло. Коли ви натискаєте на Резерв, у кожен стовпчик Табло викладається по одній карті.
    4 Suits Spider Solitaire the stockpile
    • Видалені стопки: завершені послідовності будуть видалені з Табло, щоб звільнити місце. Залежно від того, на якій платформі ви граєте, в нижній частині екрана ви зазвичай знайдете перевернуті обличчям донизу послідовності карт — це і є видалені стопки. Щойно ви завершите послідовність, ви побачите ефектну анімацію, в якій карти переміщуються в нижню частину екрана.
    4 Suits Spider Solitaire cleared stacks

    Стратегічні ходи та прийоми, а також поширені помилки, яких слід уникати

    Тепер, коли ми розповіли про основи пасьянсу “Павук 4 масті”, можна перейти до того, як опанувати гру за допомогою відомих стратегій і прийомів. Щоб стати майстерним гравцем у “Павук 4 масті”, вам доведеться використовувати кілька стратегій — ви не можете покладатися тільки на одну стратегію, яка приведе вас до успіху.

    У пріоритеті послідовності та розкриття перевернутих карт

    Перше неписане правило пасьянсу — дотримуватися послідовності. Звісно, всі про це знають, але мало хто активно на цьому фокусується. Вам потрібно зосередитися на створенні низхідних послідовностей у межах однієї масті, коли це можливо. Іноді це може означати пріоритет завершення неповної послідовності однієї масті над довшою послідовністю змішаної масті, оскільки саме ці послідовності зрештою і складають повний комплект.

    Так само, розкриття перевернутих карт також дає змогу значно наблизитися до мети — завершення послідовностей. Для цього часто доводиться переміщувати часткові послідовності або навіть окремі карти у вільні стовпці на Табло.

    Керування мастями

    У таких просунутих варіантах, як пасьянс “Павук 2 масті” та “Павук 4 масті” керувати вашими мастями неймовірно важливо. Як правило, перемішувати масті слід у крайньому разі, оскільки це може ускладнити майбутні ходи.

    Використання порожніх стовпців на Табло

    Коли ви звільняєте порожні місця, завершуючи та видаляючи стопки, ви створюєте більше можливостей для переміщення карт. На початку гри ви зможете переконатися, що така гнучкість дуже важлива для маневрування і складання послідовності.

    З тієї ж причини вам рекомендується з обережністю розміщувати королів на порожніх місцях. Після того як король розміщений, єдиний спосіб звільнити це місце — завершити всю послідовність від короля до туза.

    Просунуті прийоми для завзятих гравців

    Кілька загальних порад — думати на кілька ходів уперед. Я знаю, що заманливо просто перекласти наступну карту за порядком до її попередниці, але вам потрібно враховувати вплив кожного ходу не тільки на цей момент, а й у перспективі. Іноді створення тимчасових послідовностей змішаних мастей може допомогти вам досягти довгострокової мети — розкрити більше карт або вибудувати послідовності мастей.

    Моя остання порада — використовуйте Резерв з розумом. У вас може виникнути спокуса взяти карти з Резерву, щойно ви побачите, що більше не можете зробити жодного ходу для свого “улюбленого стовпця” — повірте мені, я знаю. І все ж, часто краще використовувати нові карти, коли у вас не залишилося інших ходів або коли поява додаткових карт може безпосередньо призвести до завершення послідовності.

    Фінальні нотатки

    Звичайно, це не всі стратегії, які вам доведеться використовувати, щоб стати експертом у пасьянсі “Павук 4 масті”, але ж і Рим не за один день будувався. Принаймні, ці поради дадуть вам уявлення про те, як грати в пасьянс Павук, і далі все буде тільки краще.

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)

      08.22.2024

      Граємо в пасьянс “Павук” онлайн

      Граємо в пасьянс “Павук” онлайн

      Пасьянс — одна з найпоширеніших карткових ігор у світі, і більшість гравців добре знайомі з його різ…

      Continue readingContinue reading