Syed ArhamSyed Arham(Автор)

    08.23.2024

    Як розкладати пасьянс?

    How to set up Solitaire main

    Пасьянс — одна з найпопулярніших карткових ігор для одного гравця у світі. Навіть якщо ви не грали в неї, ви напевно чули про неї або бачили, що вона встановлена у вашій операційній системі Windows. Нових гравців може відлякати удавана складність гри та незліченні різновиди.

    Не виключено, що і ви опинитеся в подібній ситуації. І якщо у вас немає бажання спробувати гру, про яку всі тільки й говорять, не хвилюйтеся — зараз я вам допоможу. Насправді всупереч першому враженню, розкладати та грати в пасьянс дуже просто.

    Найпоширеніший різновид — той, який зазвичай мають на увазі при слові “пасьянс” — це “Косинка”. Давайте без зайвих слів розберемося, як підготувати й почати грати в “Косинку” (класичний пасьянс).

    Введення в пасьянс

    Якщо простежити історію, то вважається, що “Косинка” бере свій початок у регіоні клондайк на Юконі, де в 1890-х роках відбувалася сумнозвісна Клондайкська золота лихоманка – подія, якій приписують створення пасьянсу. Ідея гри, яка зародилася як розвага між купцями, невдовзі поширилася серед знаті та селян.

    Однак справжнім рушійним фактором, завдяки якому “Косинка” (і, відповідно, пасьянс) завоювала весь світ, як ми знаємо, стало те, що не хто інший, як компанія Microsoft, розробила комп’ютерну адаптацію гри для операційної системи Windows. Зрештою це запустило цілий ланцюжок все нових і нових цифрових різновидів пасьянсу, і тепер у пасьянс частіше грають у цифровому форматі, ніж у фізичному.

    Як розкласти та грати в пасьянс?

    Set up and play Solitaire

    Якщо все сказане надихнуло вас на те, щоб спробувати цю чудову гру, то продовжуйте читати, щоб дізнатися, як підготуватися до гри в “Косинку”.

    Мета

    Мета традиційного пасьянсу або “Косинки” — викласти чотири стопки Бази. Що таке База? База — це стопка з 13 карт певної масті, розташованих у порядку зростання, тобто від туза до короля — інакше кажучи, Туз розташований внизу, а король — вгорі. Оскільки в стандартній 52-картковій колоді чотири масті, можна розкласти чотири Бази. Якщо до досягнення зазначеної мети у вас закінчаться ходи, гра вважатиметься програною.

    Розклад та Роздача

    Якщо ви граєте в цифровий пасьянс, з телефону або комп’ютера, то все буде зроблено за вас. Якщо ж ви хочете зберегти автентичність і грати з фізичними картами, то виконайте наступні кроки з підготовки до гри в “Косинку”.

    1. Візьміть колоду з 52 карт (без Джокерів) і гарненько перетасуйте її. Що краще тасування, то більш випадковим і якісним буде результат.
    2. Розкладіть сім стопок карт зліва направо: у першій стопці — одна карта, у другій — дві, у третій — три, у четвертій — чотири, у п’ятій — п’ять, у шостій — шість і в сьомій — сім. Ці сім стопок утворюють Табло.
    3. Переверніть саму верхню карту з кожної стопки. Оскільки в першій стопці тільки одна карта, просто переверніть її.
    4. Візьміть карти, що залишилися, і відкладіть їх убік. Вони стануть Резервом, з якого ви зможете брати карти, щоб відкривати нові ходи — я поясню це пізніше.
    5. Ви майже закінчили. Залишилося тільки виділити місце для чотирьох стопок Бази, і все готово!

    Бачите, все було не так уже й складно, правда? Схоже, ви здивувалися, побачивши, що складне, на перший погляд, Табло — це просто кілька стопок, у кожній з яких здається на одну карту більше, ніж у попередній.

    Правила гри та підказки

    Тепер, коли ви знаєте, як розкладати пасьянс, як же грати в нього? Продовжуйте читати, щоб дізнатися все про правила пасьянсу і про те, що можна або не можна робити.

    • Коли карта, що лежить обличчям донизу, стає верхньою картою стопки, відразу ж переверніть її, щоб розкрити. Тепер вона вважається відкритою картою, і до неї застосовуються всі правила, що стосуються відкритих карт.
    • Ви можете перекласти найвищу відкриту карту з будь-якої стопки на найвищу відкриту карту з іншої стопки, якщо карта, на яку ви перекладаєте, на один ранг вище і протилежного кольору. Під протилежним кольором я маю на увазі червоний (бубни й чирви) і чорний (піки й трефи). Таким чином, ви можете перемістити бубнову двійку на пікову трійку, але не на чирвову трійку, оскільки остання не протилежного кольору. Крім того, ви не можете перемістити валета треф на короля чирв, оскільки останній вищий більш ніж на один ранг.
    • Якщо вам потрібно освіжити в пам’яті, ось порядок слідування кожної карти за рангом, від найменшого до найбільшого: туз, двійка, трійка, четвірка, п’ятірка, шістка, сімка, вісімка, дев’ятка, десятка, валет, дама, король.
    • Важливим доповненням до цього правила є те, що ви можете переміщати групу розкритих карт на саму верхню розкриту карту іншої стопки, якщо найнижча карта групи знаходиться на один ранг нижче і протилежного кольору.
    • У процесі гри в “Косинку” ви напевно звільните одну або дві стопки. Що ви будете робити з цими порожніми стопками? На порожню стопку можна перемістити тільки короля або групу карт, що починається з короля.
    • Не забувайте, що як тільки ви відкриєте туза, його потрібно перемістити на відповідну базу. Як я вже сказав, База починається з туза, тому, поки туз не з’явиться, ви не зможете почати переміщати карти на певну базу. Тому тузи потрібно переміщати відразу, а з іншими картами можна не поспішати.
    • За винятком тузів, всі інші карти можна вільно переміщати в стопку База і назад на Табло, якщо дотримуються вищезазначені умови.
    • Якщо у вас виникло питання, як можна використовувати Резерв, про який я обіцяв розповісти раніше, то тепер настав час дізнатися! Резерв можна використовувати в будь-який момент гри, незалежно від того, чи можна робити ходи на Табло, чи ні.
    • Щоб використати Резерв, просто візьміть верхню карту і покладіть її лицьовою стороною вгору на місце, яке називається стопкою Скидання. Ви можете продовжувати брати карти для наповнення цієї стопки, але як тільки у вас закінчиться Резерв, поточну стопку Скидання буде використано заново як Резерв.
    • У будь-який момент ви можете перемістити саму верхню карту зі стопки “Скидання” в стопку “Табло” або “База”, але не навпаки.
    ПідказкиПояснення
    Відразу ж переверніть першу карту РезервуПеревернувши першу карту Резерву на початку гри, ви завжди отримуєте один додатковий хід, який може стати вирішальним у грі
    Перебирайте Резерв, щоб роздобути тузиЯк уже згадувалося, ви не можете почати формування стопки Бази певної масті, якщо у вас немає карти туза цієї масті. Оскільки така карта туза може перебувати в Резерві, швидко пробіжіться по ньому, щоб у перспективі почати викладати стопки Бази й рухатися до мети
    Заповнюйте Базу рівномірноДуже дієвою стратегією є рівномірне викладання Бази, тобто дві стопки (протилежних кольорів) на один ранг, а решта дві — на ранг вище. Це дасть вам змогу іноді створювати послідовності у два кроки, прискорюючи досягнення мети
    Не надто покладайтеся на РезервХоча у двох із п’яти наших стратегій залучений Резерв, важливо зазначити, що загалом не варто занадто покладатися на нього. Як правило, завжди перевіряйте Табло перед собою на наявність ходів і використовуйте Резерв тільки тоді, коли ви вичерпали всі можливості
    Не бійтеся використовувати функцію “Скасувати”Хоча в більшості цифрових версій “Косинки” є функція “Скасувати”, під час гри фізичними картами ви також можете дозволити собі обмежену кількість “Скасувати”. Це пов’язано з тим, що, з огляду на концентрацію, яку вимагає “Косинка” (і пасьянс загалом), цілком нормально, що ви раз у раз припускаєтеся помилок

    Висновок

    Пасьянс — чудова гра, що приносить багато користі, як у розумовому, так і в емоційному плані, і я вважаю, що кожен повинен зіграти в неї хоча б раз у житті. Якщо ви один з таких гравців, який подумує про те, щоб спробувати пасьянс, я сподіваюся, що цей посібник буде вам корисний, адже щойно ви освоїте правила гри в “Косинку”, то зможете почати досліджувати весь величезний арсенал наявних варіантів пасьянсів!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      08.30.2024

      Прогресивний пасьянс: перехід від пасьянсу “Павук 1 масть” до пасьянсу “Павук 4 масті”

      Прогресивний пасьянс: перехід від пасьянсу “Павук 1 масть” до пасьянсу “Павук 4 масті”

      Коли я тільки почав грати в пасьянс “Павук”, то швидко виявив, що гра являє собою не просто одну окр…

      Continue readingContinue reading