Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.28.2024

    Як грати в пасьянс: посібник для новачків

    Solitaire guide main

    Попри безлічі карткових ігор, що населяють онлайн-простір, пасьянс займає особливе місце в моєму серці. Я чітко пам’ятаю, як уперше увімкнув свій домашній комп’ютер, щоб випробувати новий пристрій. На тих старих, схожих на коробки комп’ютерах було не так багато захопливих способів звікувати час. Зате я знайшов пасьянс — гру, яка по-справжньому привернула мою увагу.

    Мені довелося вчитися методом проб і помилок, тому що я не зміг знайти жодних посібників з пасьянсів. Пам’ятаю, я просто клацав по випадкових картах у надії знайти відповідний хід. Цифровий простір сильно змінився.

    Коли я дізнався, що thesolitaire.com запустив нову платформу для пасьянсів, я був просто зобов’язаний спробувати. Команда thesolitaire.com розробила чудовий сайт, який неймовірно простий у використанні та навігації. Ось короткий посібник із чудової гри в пасьянс.

    Історія та походження пасьянсу

    Перш ніж ми почнемо розбиратися в тонкощах пасьянсу і численних стратегіях, які ви можете використовувати для його поліпшення, здійснімо подорож в історію та витоки гри. Пасьянс з’явився в країнах Балтії у XVIII столітті — фактично як форма ворожіння — і відтоді зазнав безліч варіацій. Найпопулярніша версія, “Косинка”, має багату передісторію, про яку ми коротко розповімо нижче:

    ХарактеристикаДетальніше
    Походження18 століття
    Тип гриСтратегія та майстерність
    Дебют у Windows1990​​
    Стандартна колода52 карти
    ВаріаціїЧисленні варіації (наприклад, “Павук”, “Вільна комірка”, “Косинка”)

    Пасьянс на TheSolitaire.com — як грати

    Solitaire at TheSolitaire.com

    Співробітники thesolitaire.com зробили все максимально простим. Вам не доведеться заново вчити складні правила, коли ви будете грати у свою улюблену гру на платформі. Однак час від часу освіжати пам’ять не завадить. Отже, розгляньмо основи. Я зосереджуся на онлайн-версії пасьянсу.

    Розкладка пасьянсу

    Під час розкладання традиційного пасьянсу 52 карти розташовуються в трьох різних купках.

    1. Табло: у нижній половині ви знайдете сім різних стопок або стовпців карт. У першому стовпці буде одна карта, що лежить горілиць. У другому стовпчику буде дві карти, але тільки одна з них лежатиме горілиць. Ця закономірність зберігається до сьомого стовпця, де розташовано сім карт, але тільки верхня — горілиць.
    Solitaire Guide - layout
    1. Резерв: резерв — це стопка перевернутих карт. Ви можете брати по одній карті за раз. Якщо ви помітили хорошу можливість покласти одну з цих карт на будь-яку з інших стопок, то так і зробіть. Особисто мені не дуже подобається клацати по стопці Резерву. Це викликає в мене відчуття недостатньої ефективності. Виявляється, найкращий спосіб роботи Резервом — це уявне складання переліку всіх карт, які в ній містяться (після того, як ви його переглянете).
    Solitaire Guide - the stockpile
    1. База: у колоді з 52 карт є чотири масті, по 13 карт кожна. Кінцева мета — заповнити стопки Бази чотирма різними мастями в послідовності від нижчої до вищої (від тузів до королів). Усе, що вам потрібно знати — це викладати наступну за порядком карту, коли вона доступна.
    Solitaire Guide - the foundation piles

    Геймплей

    Тепер перейдемо до ігрового процесу. Як уже зазначалося, мета пасьянсу — викласти всі 52 карти в стопки Бази (по 13 у кожну). Якщо ви хочете влаштувати собі випробування, то можете спробувати досягти мети за найменшу кількість ходів або за певний ліміт часу.

    Solitaire guide - gameplay 1

    Ключовий момент у навчанні грі в пасьянс — розуміння того, як використовувати стовпці Табло. Тут ви можете викладати карти тільки чергуючи кольори. Крім того, вони повинні розташовуватися в порядку убування. Що це означає? Припустимо, в нижній частині одного зі стовпців розкладу лежить червона дев’ятка. Ви можете покласти на неї тільки чорну вісімку, потім червону сімку і так далі.

    Solitaire Guide - the gameplay 2

    Мета розкладання карт на Табло — швидше перенести їх на стопки Бази. Розглянемо сценарій, у якому всі карти на Табло акуратно розкладені в чотири стовпчики по 13 карт. Тепер ви можете послідовно, не замислюючись, перенести кожну карту у свої стопки Бази.

    Solitaire Guide Solitaire Guide - the gameplay 3

    Не забувайте брати карти з Резерву, якщо відчуваєте, що на Табло не залишилося карт, які можна перемістити. Це дозволить вам діяти гнучкіше. Ви можете безпосередньо перекладати карти з Резерву в стопки Бази, якщо в стовпцях Табло немає ходів.

    Solitaire Guide Solitaire Guide - the gameplay 4

    “По 1 карті” або “По 3 карти”

    Solitaire Guide 1 vs 3 turn

    Пасьянс можна розкладати двома способами: в режимі “по 1 карті” і в режимі “по 3 карти”. Єдина відмінність між цими двома режимами полягає в тому, скільки карт ви здаєте з Резерву. У режимі “По 1 карті” ви здаєте тільки одну карту, яку тут же кладете на інші стопки (якщо є допустимий хід). У режимі “По 3 карти” все трохи складніше, тому що при кожному натисканні ви здаєте по три карти з Резерву. Заковика в тому, що ви можете використовувати тільки саму верхню з цих трьох карт. Ті, що нижче, можна використовувати тільки після того, як верхні будуть прибрані.

    Загальні поради та рекомендації щодо гри в пасьянс

    Щойно ви зрозумієте правила, навчитися грати в пасьянс буде досить просто. Головне, щоб ви не забували про основи. При цьому є кілька порад і рекомендацій, які ви можете тримати в голові, вирушаючи у світ цієї чудової гри під назвою “Пасьянс”.

    Перемістіть нижчі карти в стопки Бази

    Solitaire Guide move  low card

    Нижчі карти, такі як тузи та двійки, майже завжди можна без роздумів відправляти в стопки Бази. Тому швидко прибирайте ці карти з Табло і відправляйте в стопки Бази. По суті, ви спочатку прибираєте найлегші карти, щоб не турбуватися про них потім.

    Розкривайте перевернуті карти, коли можете

    Solitaire Guide reveal hidden card

    Розглядайте карти, що лежать обличчям вниз на Табло (ці сім стовпців), як можливість отримати на руки свіжу карту. За кожної слушної нагоди намагайтеся розкрити ці перевернуті карти. Ніколи не знаєш, що знайдеш — можливо, саме те, що потрібно.

    Розумно використовуйте Резерв

    Резерв — це щось на кшталт заначки. Ви ж не хочете використовувати її всю відразу. Іноді краще почекати та не викладати карту відразу на Табло. Зачекайте, поки вона дійсно допоможе вам зробити більше ходів; в іншому разі краще зробити доступні ходи на Табло.

    Звільняйте стовпці на Табло

    Keeping Layout Piles Open

    Щоразу, коли у вас з’являється можливість звільнити стовпець на Табло, ви можете покласти в нього короля. Це дасть вам змогу почати розкривати карти, що лежать обличчям донизу, і в кінцевому підсумку добудувати стопки Бази.

    Що робити й чого не робити?

    Ось короткий посібник з того, що потрібно і що не можна робити в пасьянсі. Ви можете скористатися ним у будь-який момент, коли опинитеся в скрутному становищі.

    ПорадаСтратегія
    Перемістіть нижчі карти в стопки БазиНегайно переміщуйте тузи та двійки в стопки Бази
    Розкривайте перевернуті карти, коли можетеЗосередьтеся на розкритті перевернутих карт на Табло
    Розумно використовуйте РезервВикористовуйте стопку Резерв з розумом; не поспішайте використовувати всі карти, які в ній містяться
    Звільняйте стовпці на ТаблоЗа можливості звільняйте стовпці Табло, щоб почати нові
    Чергуйте кольориРозкладайте карти на Табло в порядку убування і чергування мастей
    Використовуйте кнопку “Скасувати”Використовуйте можливість скасування ходів у стратегічних цілях, щоб виправити помилки
    Плануйте ходи напередПлануйте ходи заздалегідь, враховуючи, як кожен із них вплине на послідовність карт
    Використовуйте підказки з розумомВикористовуйте підказки як орієнтир, але не покладайтеся на них повністю

    Висновок

    Тепер, коли ви дізналися, як грати в пасьянс, заходьте на thesolitaire.com і випробуйте свої сили! Thesolitaire.com зробив гру простою і зрозумілою, але водночас вона не втратила тієї звичної й улюбленої нами атмосфери ностальгії.

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      Updated: 09.16.2024

      Історія та еволюція пасьянсів

      Історія та еволюція пасьянсів

      Пасьянс пережив кілька перероджень і модифікацій, перш ніж дійшов до наших днів. Хоча сьогодні ми сп…

      Continue readingContinue reading