Syed ArhamSyed Arham(Автор)

    08.22.2024

    Граємо в пасьянс “Павук” онлайн

    Playing Spider Solitaire Online main

    Пасьянс — одна з найпоширеніших карткових ігор у світі, і більшість гравців добре знайомі з його різновидом — “Косинкою”. Але якщо ви, як і я, провели в “Косинці” незліченну кількість годин і хочете підвищити складність гри, починайте розкладати складніші варіанти.

    Пасьянс “Павук” — один із таких варіантів, який відомий не тільки своєю підвищеною складністю, а й наявністю ще двох підваріантів, призначених для тих, хто прагне випробувати себе на вершині складності. Якщо короткий опис цієї гри вас вразив, і ви хочете дізнатися про неї все, від правил до стратегій, то продовжуйте читати!

    Знайомство з пасьянсом “Павук”

    Якщо більшість розглянутих нами різновидів пасьянсу підходять як для початківців, так і для досвідчених ветеранів, то пасьянс Павук, на жаль, не такий доброзичливий до новачків. У кращому разі я б порекомендував новачкам, які виграли кілька партій у “Косинку”, спробувати “Павук 1 масть”, але “Павук 2 масті” та “Павук 4 масті” — це поки що занадто складне завдання.

    Пасьянс “Павук” з’явився на початку XX століття і став по-справжньому популярним, коли його опублікували разом з оновленням Microsoft Plus 98 для Windows 98. До цього моменту користувачі Windows були знайомі тільки з “Косинкою”. І якщо ви теж вирішили перейти від “Косинки” до “Павука”, ознайомтеся з відмінностями, наведеними нижче:

    Пасьянс “Павук”“Косинка”
    Грається двома колодами по 52 картиГрається однією колодою з 52 карт
    Мета — викласти вісім стопок Бази.Мета — вибудувати чотири стопки Бази
    Карту можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо вона на один ранг нижчеКарту можна переміщати з однієї стопки в іншу, якщо вона на один ранг нижче і протилежного кольору
    Послідовність карт може бути переміщена в іншу стопку за умови, що перша карта на один ранг нижче і вся послідовність складається з карт однієї мастіПослідовність карт може бути переміщена в іншу стопку, якщо перша карта на один ранг нижче і протилежного кольору.
    Табло складається з десяти стопокТабло складається із семи стопок
    Використовувати Резерв — означає витягнути десять карт і покласти по одній зверху на кожну стопкуВикористати Резерв — означає витягнути три верхні карти й покласти їх у стопку Скидання
    Будь-яка карта або група карт може бути переміщена в порожню стопкуТільки король або група карт, що починається з короля, може бути переміщена в порожню стопку

    Як грати в пасьянс “Павук”

    How to Play Spider Solitaire online

    Якщо унікальний пасьянс “Павук” привернув вашу увагу, продовжуйте читати, щоб дізнатися, як узятися до гри у вільний час.

    Мета

    Мета пасьянсу “Павук” — повністю завершити вісім стопок Бази.

    • У версії “1 масть” усі карти однієї масті (як правило, піки), тож у підсумку ви збудуєте вісім Баз пік.
    • У версії “2 масті” всі червоні карти — черви, а всі чорні — піки, тож у підсумку ви побудуєте чотири Бази черв і чотири Бази пік.
    • У версії “4 масті” кожна карта відповідає своїй масті, тому ви отримуєте по дві Бази для кожної масті: черви, бубни, піки та трефи.

    Розкладка і роздача

    Під час гри в цифровий пасьянс “Павук”, неважливо, на сайті чи в застосунку, все буде зроблено за вас. Але якщо вам хочеться зберегти автентичність і зіграти зі своєю колодою карт, читайте далі:

    1. Візьміть дві колоди по 52 карти та об’єднайте їх в одну загальну колоду. Перемішайте цю колоду в міру своїх можливостей — чим довільніше перемішування, тим цікавіша гра.
    2. Розкладіть десять стопок по чотири карти обличчям донизу в кожній. Додайте ще одну карту обличчям донизу до перших чотирьох стопок, тобто в перших чотирьох стопках має бути по п’ять карт, а в інших — по чотири.
    3. Переверніть найвищу карту кожної стопки на Табло.
    4. Відкладіть карти, що залишилися, вбік; вони стануть Резервом.
    5. Виділіть місце для восьми стопок Бази, і все готово!

    Правила гри

    Тепер, коли ви успішно підготували партію в пасьянс “Павук”, як ви збираєтеся в неї грати? Ось офіційні правила гри в пасьянс “Павук”, які описують, що можна і чого не можна робити.

    • Відкриту карту можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо вона на ранг нижча, ніж та, на яку її перекладають. Це правило застосовується до переміщення окремих карт незалежно від масті.
    • Групу карт можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо перша карта в групі на один ранг нижча, ніж карта, на яку перекладають, а сама група складається з карт однієї масті.
      • У версії “Павук 1 масть” це не має особливого значення, оскільки всі карти в ній — піки.
      • У версії “Павук 2 масті” це правило можна трактувати як групу карт, що складається з карт одного кольору (бо черви й бубни вважаються червами, а піки й трефи — піками).
    • Якщо карта, що лежить обличчям донизу, опиняється на вершині стопки, її перевертають. Зазвичай це відбувається, коли ви переміщуєте карту або групу карт по Табло або в стопки Бази.
    • Якщо на Табло є порожня стопка, в неї можна перемістити будь-яку карту або групу карт.
    • Якщо ви вирішили використати Резерв, як через те, що у вас більше не залишилося можливих ходів, так і через те, що ви хочете отримати набір нових свіжих карт, візьміть десять верхніх карт із Резерву й розкладіть їх у стопки на Табло горілиць.
    • Але якщо на Табло є порожні стопки, використовувати Резерв не можна. Тому перед використанням Резерву необхідно заповнити ці порожні стопки.

    Поради та стратегії для пасьянсу “Павук”

    Якщо вам уже здається, що ви готові почати розкладати пасьянс “Павук”, не поспішайте! Можливо, ви зрозуміли мету гри, як її організовано і які правила діють у ній, але ви швидко опинитеся в глухому куті, щойно почнете свою першу гру. Тож дозвольте мені поділитися деякими порадами та стратегіями, які допомогли мені опанувати цей грізний варіант — пасьянс “Павук”.

    Розкрийте карти якомога швидше

    Що більше карт обличчям донизу ви перевертаєте, то більше можливих ходів стає доступним для вас, полегшуючи процес вибудовування стопок. Ця порада стає тим більш нагальною, чим складніша версія пасьянсу, а “Павук 4 масті” — найскладніша з них. 

    Наприклад, якщо ви перевернули Туз пік, одразу ж відправте його в стопку Бази, щоб відкрити карту, що лежить під ним.

    Якнайшвидше звільніть одну зі стопок

    Хоча вільні стопки можуть стати кошмаром для тих, хто надто покладається на Резерв, звільнення навіть однієї стопки відкриває можливості для зберігання карт не тільки для полегшення перекладання, а й для розкриття будь-якої іншої карти Табло, яка лежить обличчям донизу. Звичайно, за умови, що повернута обличчям донизу карта знаходиться на самому верху відповідної стопки.

    Спочатку будуйте послідовність на старших картах

    На початку гри зверніть увагу на те, як ви можете побудувати послідовність на основі старших карт, які перебувають на виду, а не навпаки. Це пов’язано з тим, що якщо ви почнете з найнижчих карт, то не одразу закінчите послідовність і покладете зверху туза – це може стати проблемою, адже ви не можете покласти жодну карту поверх туза. Тому намагайтеся вибудовувати послідовності, спираючись спочатку на старші карти.

    Дбайливо використовуйте Резерв

    Зазвичай таку пораду дають у “Косинці”, але в пасьянсі “Павук” вона стає ще більш актуальною. На відміну від “Косинки”, де карти Резерву відправляються в стопку Скидання, карти Резерву в “Павуку” безпосередньо викладаються поверх карт кожної стопки на Табло. Тому, якщо ви використовуєте Резерв не подумавши, ви можете упустити кілька дійсно потужних ходів, які потім буде важко відкрити заново.

    Не соромно використовувати кнопку “Скасувати”

    Через складність пасьянсу “Павук” вам не повинно бути соромно за необхідність використовувати кнопку “Скасувати”, якщо вона доступна. Через те, що перед вами десять стопок, зі зрозумілих причин може стати важко встежити за різними послідовностями та ходами. Тому, якщо ви раптом припуститеся помилки й зробите хід у той момент, коли помітите ще більш вдалий, не соромтеся використовувати функцію скасування ходу, щоб зробити цей більш вдалий хід — адже кожен хід має значення!

    Висновок

    Пасьянс “Павук” — дуже непростий варіант з погляду освоєння, але саме тому він має велику популярність серед любителів пасьянсів. Якщо ви порівняно недавно граєте в пасьянс, то я б рекомендував вам зіграти у версію з 1 мастю, якщо вам дуже хочеться спробувати “Павука”. Звичайно, не забудьте слідувати нашим порадам, щоб покращувати свої навички в грі, і одного разу ви зможете впоратися навіть з версією “4 масті”!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      08.30.2024

      Кастомізуйте вашу гру в пасьянс: фони, карти та багато іншого

      Кастомізуйте вашу гру в пасьянс: фони, карти та багато іншого

      Пасьянс — досить банальна гра, і деякі люди часто знаходять у цьому одну з її привабливих сторін. У …

      Continue readingContinue reading