Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.22.2024

    Як грати в пасьянс “Годинник”

    Clock Solitaire main

    Пасьянс — чудова карткова гра для одного гравця, якою можна займати себе довгими годинами протягом дня. Але, якщо ви схожі на мене, то можете втомитися від усього того стратегічного продумування, яке необхідне для перемоги в цих іграх і яке, як вважається, лежить в основі пасьянсу. Але що, якщо я розповім вам про різновид пасьянсу, який повністю залежить від удачі та начисто позбавлений стратегії? Читайте далі!

    Йдеться про пасьянс “Годинник” — гру на удачу, яка ідеально підходить для того, щоб урізноманітнити дружні змагання та парі. А оскільки досвід у цьому варіанті не має жодного значення, за один стіл можуть сісти як новачки, так і досвідчені ветерани, і від душі повеселитися! Якщо ви хочете дізнатися, як грати в пасьянс “Годинник”, то продовжуйте читати!

    Знайомство з пасьянсом “Годинник”

    Пасьянс “Годинник” популярний серед новачків (навіть дітей), тому що він дуже легкий для початківців. Це перша гра, яку я рекомендую тим, хто цікавиться картковими іграми для одного гравця (до того, як вони перейдуть на більш розповсюджений варіант “Косинку”).

    Я граю в Косинку скільки себе пам’ятаю, з самого дитинства. Я не завжди знав, що стандартна колода з 52 карт може бути використана для гри в щось схоже, але засноване виключно на волі випадку. Тільки коли я вперше отримав доступ до інтернету, я дізнався про пасьянс “Годинник”. Тепер я із задоволенням граю в нього, коли розслабляюся після напруженої гри в стратегічні варіанти на кшталт Косинки, Павука і Півмісяця. Хоча і в “Годинник”, і в “Косинку” грають колодою з 52 карт, є кілька помітних відмінностей:

    Пасьянс “Годинник”“Косинка”
    На Табло знаходиться 13 стопок карт долілицьНа Табло 7 стопок карт долілиць, у яких верхня карта лежить горілиць
    Немає стопок БазиЄ стопки Бази, де 13 карт кожної масті мають бути розкладені в порядку зростання
    Карту можна перемістити тільки в стопку, що відповідає її рангуКарту можна перекласти в іншу стопку, якщо верхня карта в цій стопці на один ранг вище
    Не передбачає жодної стратегії й повністю залежить від удачіВимагає стратегії та частково залежить від удачі
    Гру виграно, якщо всі карти одного рангу опинилися у відповідних стопках до завершення стопки КороляГру виграно, коли всі стопки Бази завершено

    Як грати в пасьянс “Годинник”

    How to Play Clock Solitaire

    Тепер, коли я наочно продемонстрував вам усю красу пасьянсу “Годинник”, якщо ви бажаєте спробувати його, то продовжуйте читати, щоб дізнатися, як у нього грати!

    Мета

    Мета пасьянсу “Годинник” — завершити всі 13 стопок карт, які містять по чотири карти кожного рангу, і в кінці завершити стопку короля. Якщо стопка короля буде завершена раніше, ніж усі інші стопки, то гру буде програно, а в залік піде кількість завершених стопок.

    Розкладка і роздача

    Якщо ви граєте в пасьянс “Годинник” онлайн, то вам не доведеться витрачати час на його розкладку. Якщо ж ви хочете отримати справжні відчуття від гри з фізичними картами, виконайте такі кроки:

    1. Візьміть дві колоди по 52 карти (без джокерів), з’єднайте їх і перетасуйте в міру своїх можливостей. Що випадковішим буде тасування, то неповторнішим буде враження від гри.
    2. Почніть розкладати карти обличчям донизу, одну за одною, у 13 стопок по 4 карти. Переконайтеся, що всі карти лежать обличчям донизу.
    3. Розкладіть 12 із 13 стопок по колу, символізуючи кожну годину 12-годинникового годинника, а стопку, що залишилася, помістіть у центр. Щоб дізнатися, карта якого номіналу повинна лягти в ту чи іншу стопку для перемоги в грі, скористайтеся такою схемою:
      • Тузи повинні лежати в стопці, що відповідає 1-й годині.
      • Двійки — у стопці, що відповідає 2-й годині.
      • Трійки — у стопці, що відповідає 3-й годині.
      • Четвірки — у стопці, що відповідає 4-й годині.
      • П’ятірки — у стопці, що відповідає 5-й годині.
      • Шістки — у стопці, що відповідає 6-й годині.
      • Сімки — у стопці, що відповідає 7-й годині.
      • Вісімки — у стопці, що відповідає 8-й годині.
      • Дев’ятки — у стопці, що відповідає 9-й годині.
      • Десятки — у стопці, що відповідає 10-й годині.
      • Валети кладуться в стопку, що відповідає 11-й годині.
      • Дами — у стопку, що відповідає 12-й годині.
      • Королі гордо розташовуються в середній стопці.

    Правила гри

    Тепер, коли ви успішно розклали пасьянс “Годинник”, як же грати в нього? Нижче наведено офіційні правила гри в пасьянс “Годинник”, які визначають, що можна і чого не можна робити.

    • Перший хід у пасьянсі “Годинник” — це завжди перевертання верхньої карти середньої стопки та поміщення її в низ відповідної стопки горілиць.
    • Наступною завжди грається верхня карта стопки, в яку була переміщена остання карта. Це означає, що другий хід грається зі стопки, в яку була переміщена верхня карта середньої стопки.
    • Кожна карта, перевернута горілиць, кладеться на дно відповідної стопки, залишаючись при цьому горілиць.
    • Гру виграно, якщо всі карти в стопці за годинниковою стрілкою знаходяться на правильному місці до того, як буде зіграна остання карта короля. В іншому випадку гру програно.

    Висновок

    Як ви вже напевно зрозуміли, пасьянс “Годинник” — справді дуже проста гра. Програвати в ній абсолютно нормально (у мене була серія з шести програшів за один присід!), що робить її відносно легкою і невимушеною грою для ваших друзів. Насолоджуйтесь і не забувайте молитися Пані Удачі, адже результат пасьянсу “Годинник” завжди в її руках!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      08.22.2024

      “Парний пасьянс” — як у нього грати?

      “Парний пасьянс” — як у нього грати?

      Пасьянс, традиційно відомий як одна з найпопулярніших карткових ігор для одного гравця, з плином час…

      Continue readingContinue reading