Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.27.2024

    Типові помилки в пасьянсі “Павук 4 масті”: як їх уникнути

    Pitfalls in 4 Suits Spider Solitaire main

    Старовинна гра в пасьянс за століття обросла незліченними варіаціями, але лише деякі з них увічнили себе у світі комп’ютерних онлайн-пасьянсів. Пасьянс “Павук” — один із них, і цією популярністю він частково зобов’язаний горезвісному варіанту “4 масті”. У цій версії складність і ступінь напруженості пасьянсу “Павук” настільки високі, що багато гравців не наважуються зайти так далеко. Втім, справжні любителі пасьянсів, такі як ми з вами, не бояться труднощів, а приймають їх з радістю.

    Проте складна природа гри сильно обмежує кількість гравців, які добираються до самих вершин. Якщо вам здається, що ви вже кілька місяців граєте в пасьянс “Павук 4 масті” і не бачите ніяких поліпшень, не турбуйтеся. Цілком можливо, що вас гальмують кілька типових помилок, яких припускаються майже всі гравці-початківці. На щастя, у кожної з цих помилок є просте і доступне рішення. Але перш ніж ми перейдемо до цих рішень, давайте коротко розповімо про особливості гри в 4 масті.

    Короткі відомості про пасьянс “Павук 4 масті”

    A Quick Refresher

    Пасьянс “Павук 4 масті” відрізняється від традиційної версії з 1 мастю або 2 мастями тим, що до гри включені всі чотири масті: піки, черви, трефи і бубни. Мета гри — розкласти всі карти в повні послідовності, від короля до туза (у порядку убування). Щойно буде викладена повна послідовність однієї масті, гравець може прибрати її з розкладу і продовжити розкладати карти, що залишилися. Гра вважається виграною, коли всі карти будуть розкладені в повну послідовність.

    Простіше нікуди, чи не так? Так, правила можуть здатися простими, але досягти успіху — це зовсім інше завдання. І, виходячи зі свого багаторічного досвіду, я помітив, що найбільша перешкода, з якою стикаються гравці в цій грі, — це не відсутність навичок, а нездатність розпізнати та позбутися дуже поширених помилок. Я вважаю, що кожен може стати хорошим гравцем у цій грі, якщо проведе в ній достатню кількість часу.

    Тож у цьому блозі я перелічу 11 типових помилок, які постійно роблять навіть найдосвідченіші гравці, а також дам рекомендації, як їх уникнути.

    Поширені помилки в пасьянсі “Павук 4 масті”

    Знаменитий художник Боб Росс одного разу сказав: “Ми не робимо помилок, у нас просто бувають щасливі випадковості”. Це твердження справедливе і для пасьянсу “Павук”: ви робите помилки, які можуть призвести до невдач і змусити вас переосмислити свою стратегію, що призведе до кращого розуміння гри й поліпшення ваших навичок у довгостроковій перспективі. Саме це я і планую зробити сьогодні, розкривши всі типові пастки, в які часто потрапляють гравці.

    1. Забувати цілі гри

    Forgetting goal

    Я ще не зустрічав досвідченого гравця в пасьянс, який грав би тільки в один різновид довше кількох днів. А коли ви переходите від пасьянсу “Косинка” до пасьянсу “Павук 2 масті” або до пасьянсу “Вільний осередок”, ви неодмінно заплутаєтеся в правилах гри.

    Також нерідко гравці зациклюються на окремих ходах, зовсім забуваючи про кінцеву мету гри. Щоб уникнути цього, перед кожною грою в пасьянс “Павук 4 масті” ознайомтеся з правилами гри та пам’ятайте про мету, яку ви намагаєтеся досягти.

    2. Використовувати Резерв занадто рано

    Using the Stockpile Too Soon

    Як блискуча пляшка з холодною водою в спекотний день, Резерв може здатися вельми привабливим, коли ви просуваєтесь по грі й стає важко. Неоціненний ресурс, призначений для використання, коли у вас закінчуються ходи, Резерв часто використовується передчасно, щоб отримати додатковий ряд свіжих карт, даючи гравцеві помилкове відчуття контролю над грою.

    Як правило, перш ніж використовувати Резерв, переконайтеся, що ви аналізуєте розклад на предмет можливих ходів протягом як мінімум 2 хвилин. Хоча сто двадцять секунд можуть здатися великим проміжком часу, цього достатньо, щоб не тільки спокійно вивчити розклад, а й запобігти прийняттю імпульсивних рішень.

    3. Надмірно залежати від підказок

    Over-Reliance on Hints

    Підказки — це подарунок гравцям від розробників гри. Але попри те, що підказки можуть бути дуже корисними, особливо для новачків, я бачив, як багато гравців використовують їх щоразу, коли їм потрібно більше секунди, щоб побачити можливий хід. Не дивно, що таким гравцям найскладніше досягти високих результатів у грі, адже часте використання підказок не дає нейронам мозку достатнього простору для тренування.

    Не кажучи вже про те, що ці підказки також не є на 100% надійними. Так, ви не помилилися! Просто спробуйте пограти в гру, покладаючись тільки на підказки, і ви побачите, як швидко ви опинитеся в глухому куті. Тому, якщо у вас теж є звичка натискати на кнопку підказки щосекунди, спробуйте встановити уявну 5-хвилинну затримку на кнопку підказки. Зіграйте кілька ігор із цією стратегією, і ваш розум автоматично відучиться від звички покладатися на підказки без будь-яких зусиль!

    4. Ставити звільнення стовпців своїм пріоритетом

    Making Emptying Columns Your Foremost Priority

    Попри те що мета гри — прибрати якомога більше карт із розкладу, багато гравців схильні приділяти цьому надмірну увагу. Зациклюватися на тому, щоб стовпці були порожніми, — чудовий рецепт ускладнення гри.

    Замість цього вам завжди слід зосередитися на тому, щоб спочатку викласти карти в послідовність. Щойно ви завершили послідовність, ви можете прибрати її з розкладу, можливо, спустошивши при цьому стовпець. Мій досвід гри в пасьянс “Павук 4 масті” навчив мене, що єдина стратегія, яка працює в цій грі, — це повністю зосередитися на найголовнішій меті гри.

    5. Страх перед безладом

    Disorder

    Ви граєте вже 25 хвилин, а карти лежать у такому ж безладі, як і на початку гри. Всі ми бували в такій ситуації. Насправді хочу зізнатися, що цей несприятливий сценарій позбавляв мене бажання продовжувати гру набагато частіше, ніж я хочу про це згадувати.

    І все ж, як ви дізнаєтеся на власному досвіді, цей “безлад” — всього лише ілюзія, що лякає. У цьому відношенні пасьянс “4 масті” дуже схожий на розв’язання кубика Рубіка. Іноді те, що здається безладом, насправді знаходиться всього в одному або двох кроках від потрібного результату! А це означає, що ви завжди маєте проявляти завзятість і спостерігати, як гра вибудовується в упорядковані послідовності просто у вас на очах!

    6. Ігнорувати переміщення часткових послідовностей карт

    Один із найбільш разючих моментів “Еврики!”, який я пережив, граючи в пасьянс “Павук 4 масті” — коли виявив, що можу переміщати кілька карт у послідовності по всій розкладці. Ви будете здивовані, дізнавшись, як багато гравців або не знають про це, або навмисно нехтують цією потужною можливістю.

    Насправді, як на мене, це найкорисніше правило у всій грі! Воно не тільки збільшує кількість ходів, які ви можете зробити в будь-який момент гри, а й дозволяє вам звільнити більше карт, відкриваючи можливості для ще більшої кількості ходів!

    7. Не використовувати кнопку “Скасувати”

    Not Using the Redo Button

    Серйозно, ви не позбудетеся прихильності богів пасьянсу, якщо скористаєтеся кнопкою “Скасувати”. Вона існує не просто так: з її допомогою ви вчитеся на своїх помилках. Але, судячи з усього, багато людей, за якими я спостерігав, граючи в цю гру, намагаються не користуватися цією кнопкою.

    Правду кажучи, якщо ви гравець-ветеран, впевнений у своїх силах, то є сенс сумніватися в тому, чи потрібно використовувати цю кнопку. Але якщо ви гравець-початківець або навіть досить досвідчений гравець, обов’язково використовуйте кнопку “Скасувати” як спосіб виправити свої помилки й винести з них уроки.

    8. Тримати вільні стовпці порожніми

    Keeping the Empty Columns Empty

    Хоча порожній стовпець може здатися втіхою, коли ви вже понад годину намагаєтеся завершити всі послідовності, збереження його порожнім може бути стратегічною перевагою. 

    Порожні стовпці дуже корисні на пізніших етапах гри, оскільки вони дають змогу гнучко переставляти карти та вибудовувати нові послідовності. Якщо ви коли-небудь зайдете досить далеко в грі в пасьянс “Павук 4 масті”, то зрозумієте, наскільки важливо мати вільний простір для переміщення карт.

    9. Фокусуватися тільки на одній меті

    Пасьянс “Павук” — це стратегічна гра, що вимагає концентрації уваги та далекоглядності. Багато гравців просто вибирають одну карту і починають шукати для неї можливі збіги. Щойно збіг знайдено, вони ігнорують інші карти та просто переміщують цю карту на місце збігу. Іноді така стратегія може спрацювати, але вона ніколи не принесе вам перемоги.

    Замість цього завжди намагайтеся дивитися на картину загалом: чи є кращий хід, який я можу зробити? Чи можу я звільнити карту, що лежить обличчям донизу, і при цьому створити послідовність? Якщо я зроблю цей хід, то який вигляд матиме наступний? У голові професійного гравця в пасьянс “Павук” постійно крутяться ці питання.

    10. Втрачати терпіння, коли стає важко

    Getting Impatient

    Спочатку пасьянс називався “Терпіння” — це пов’язано з тим, як багато терпіння потрібно для гри. Більшість нових гравців ставляться до пасьянсу “Павук 4 масті” як до гри в бліцшахи, роблячи ходи навіть без секундного обмірковування.

    Тому, перш ніж почати гру в 4 масті, переконайтеся, що ваші улюблені напої та закуски знаходяться під рукою. Крім того, важливо, щоб ви розташувалися в затишній обстановці. Все це дасть вам змогу розслабитися і повністю зануритися в гру, не дозволяючи вашому терпінню вичерпатися.

    11. Занадто мало практики

    А тепер ми просто констатуємо очевидне, чи не так? А ось і ні. Я бачив людей, які зіграли не більше ніж 5 партій у пасьянс “Павук 4 масті”, перш ніж вони відмовилися від перспективи домогтися більшого в цій грі. Причина їхньої невдачі проста: вони не практикувалися в грі достатню кількість разів.

    Можливо, вам цікаво, як саме ви визначаєте, що означає “достатньо”. Хотілося б отримати однозначну відповідь на це запитання, адже швидкість навчання в кожної людини своя. Однак я можу вас запевнити, що якщо ви продовжуватимете грати в гру із самовіддачею та пристрастю, вам навіть не доведеться стежити за кількістю зіграних партій!

    Висновок

    Пасьянс “Павук 4 масті” — неймовірно захоплива гра, щойно ви засвоїте основні принципи. Але це стає можливим тільки в тому випадку, якщо ви пам’ятаєте про свої помилки й намагаєтеся виправити їх у наступній грі. Щоразу, коли ви робите помилку, просто згадайте мудрі слова Боба Росса!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      Updated: 08.21.2024

      ТОП 5 застосунків із пасьянсами для заробітку

      ТОП 5 застосунків із пасьянсами для заробітку

      Ваш улюблений пасьянс більше не просто гра — він може перетворитися на спосіб заробити гроші, сидячи…

      Continue readingContinue reading