Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    Updated: 09.16.2024

    Найскладніші пасьянси: повний перелік найскладніших різновидів

    The Most Difficult Solitaire Games

    Як і я, ви напевно не раз насолоджувалися грою в пасьянс. Адже це традиційне заняття, яке не тільки розслабляє, а й стимулює розумову діяльність. Але, подивімось правді в очі, гра в одну й ту саму просту гру знову і знову може почати здаватися злегка монотонною. І хоча 80 % пасьянсів можна розкласти, я люблю кидати виклик.

    Тут-то і починаються справжні веселощі. Серед 500 варіацій цієї нестаріючої гри є кілька, які дійсно перевіряють мої навички на міцність. Неважливо, пробираюся я крізь заплутані тенета пасьянсу “Павук” чи намагаюся впоратися з “Юконом”, ці різновиди гарантують, що я завжди повертаюся з бажанням зіграти знову і знову. Тож звільніть свій розум і читайте уважно, щоб дізнатися десять найскладніших пасьянсів, які зроблять вашу гру ще більш захопливою!

    Пасьянс “Павук”

    Spider Solitaire

    Пасьянс “Павук” — безумовний авторитет серед пасьянсів, відомий своєю складністю і невблаганним геймплеєм. У грі використовується колода зі 104 карт, а мета гри здається на перший погляд досить простою: розкласти вісім стопок на Базі, кожна з яких починається з туза і закінчується королем. У цій грі необхідно все ретельно спланувати, і, чесно кажучи, коли я вперше побачив її розклад, то відразу натиснув Alt+F4!

    Якщо вас лякає пасьянс “Павук” (як і мене спочатку), то не поспішайте засмучуватися, адже деякі правила, характерні тільки для цієї гри, полегшать вам життя. Наприклад, якщо у вас не залишилося жодного слушного ходу, то ви берете десять карт з Резерву і викладаєте по одній на кожну стопку, відкриваючи тим самим нові можливості. Ба більше, “Павука” можна спростити, використовуючи варіації з 1 мастю (тільки піки) і 2 мастями (тільки піки та черви) — чим менше мастей, тим легше гра.

    Поради для перемоги

    • Намагайтеся переміщати карти з тих стовпців, у яких менше карт. Використовуючи порожні стопки для розміщення карт, ви зможете спростити складний розклад.
    • Починайте з карт вищого достоїнства. Якщо ви почнете з нижчих карт, наприкінці стопки опиниться туз. Поверх туза не можна покласти карту. Ви можете додавати в стопку додаткові карти, якщо починаєте зі старших карт.
    • У пасьянсі “Павук” королям доводиться несолодко. У зв’язку з тим, що вони складають основу послідовності, отримати доступ до карт під ними дуже складно. Стратегія полягає в тому, щоб або перемістити їх на вільне місце, або закінчити послідовність із ними в першу чергу.

    Пасьянс “Юкон”

    Yukon Solitaire

    Маючи статистику виграшів у 12%, пасьянс “Юкон” пропонує поглянути на класичну гру в пасьянс з іншого боку, ставлячи перед гравцями низку складних завдань. Почавши гру, я думав, що вона легка, адже потрібно всього лише розкласти чотири стопки на Базі, як зазвичай; але в ній відсутній Резерв, що ускладнює завдання навіть для досвідчених гравців. Отже, цей різновид вимагає не тільки стратегічного мислення, а й передбачливості.

    Я згадую свою першу гру: тоді я щиро переживав через відсутність резерву! Але потім я дізнався про правило “Суперхід” (на моє величезне щастя), яке дає змогу гравцям переміщати карти, якщо перша карта в стопці на ранг нижча або протилежного кольору, незалежно від того, як розташовані карти, що залишилися, в послідовності — це значно полегшує процес гри. 

    Для мене Юкон — це більше ніж просто гра, це захопливе випробування, яке перевіряє мої здібності на повну котушку!

    Поради для перемоги

    • Оскільки тузи — початкові карти Бази, вам слід насамперед звільнити їх з-під інших карт.
    • Почніть з найлівішого стовпчика, в якому спочатку знаходиться тільки одна карта.
    • Постарайтеся відкривати всі перевернуті карти на початку гри, адже чим більше карт ви розкриєте, тим легше вам буде формувати стопки Бази.

    Пасьянс “Солітер”

    FreeCell Solitaire

    Ви можете здивуватися, побачивши тут пасьянс “Солітер”, адже в нього грають переважно новачки. Проте обмежена кількість ходів і різноманітність вибору роблять його складним для більшості гравців. Основне завдання — розкласти чотири стопки за мастями від тузів до королів. Найважливіша особливість цього варіанту — вільні комірки, в яких розміщуються карти по одній.

    Вільні комірки допомагають гравцям, відкладаючи карти, і така гнучкість робить гру простішою. Коли я тільки починав грати в пасьянс “Солітер”, розклад гри, а також взаємодія між Табло і вільними комірками збивали мене з пантелику. Але щойно я розібрався з цим, гра дійсно стала приносити задоволення, тож спробуйте і наберіться терпіння!

    Поради для перемоги

    • Не переміщайте карти у вільні осередки без нагальної потреби, оскільки це може викликати плутанину при перекладанні карт.
    • Постарайтеся зосередитися на ходах, які допоможуть вам розкрити тузи, двійки та трійки, якщо вони знаходяться у важкодоступних місцях. Це допоможе вам формувати бази; в іншому випадку ви ризикуєте залишитися без ходів на початку гри.
    • Переміщення карт зі стовпців з великою кількістю карт має бути вашим пріоритетом, якщо у вас є багато можливостей на Табло. Таким чином ви звільните місце для карт, які вам потрібно використовувати для продовження гри. Це особливо добре працює, якщо ви можете повністю звільнити стовпець, щоб отримати додатковий вільний осередок.

    Пасьянс “Піраміда”

    Pyramid Solitaire

    Відомий також як “Фараон Тутанхамон” або “Гробниця Тутанхамона”, пасьянс “Піраміда” вважається одним із найскладніших варіантів пасьянсу. Головна мета — прибирати карти, які в сумі дають 13, поки не зникне вся піраміда. І хоча це може здаватися простим завданням, гра вимагає стратегічного мислення, щоб підібрати карти й очистити піраміду.

    Унікальна розкладка цього варіанту пасьянсу, що виділяє його на тлі інших, також робить його цікавим! Усе Табло розкладено у формі піраміди, і це мене відверто налякало, коли я вперше зіграв у неї. Повірте, у міру проходження гри схема піраміди стає дедалі складнішою, а можливостей для поєднання дедалі менше. Але не варто сильно засмучуватися, вже через кілька тренувань ви зможете впоратися з цим завданням.

    Поради для перемоги

    • Намагайтеся видаляти карти з піраміди рівномірно з обох боків. Це дозволить вам не ускладнювати розклад ще більше!
    • Король дорівнює 13 і йому не потрібна пара. Тому завжди прибирайте його за першої можливості. Вважайте, що це безплатна карта!
    • Грайте не з колоди, а зі стопки скидання. Це дасть вам змогу розіграти корисну карту, одночасно розкривши іншу карту, що допоможе вам отримати ще одну можливість утворити пару.

    Пасьянс “Три вершини”

    TriPeaks Solitaire

    Пасьянс “Три Вершини” пропонує гравцям підкорити вершини й по-новому поглянути на традиційну гру в пасьянс. Уся розкладка гри виконана у вигляді трьох вершин, які гравці повинні розчистити. Щойно ви розберетеся з цими “вершинами” — ви виграєте гру.

    Однак найскладніше в цьому варіанті пасьянсу, на мій погляд, полягає в тому, що гравці повинні розчистити три вершини в процесі гри. Для цього необхідне планування і прозорливість, і для мене гра залежить саме від цього, оскільки один хід може або відкрити нові можливості, або заблокувати весь мій прогрес. Проте, ця гра завжди прокачує мої навички завдяки своєму складному геймплею!

    Поради для перемоги

    • Вибудовуючи довші послідовності, ви зможете набрати більше очок і виграти гру.
    • У цій грі розкривайте карти методично. Переходьте від одного ряду до іншого, оскільки це гарантує, що гравці відкриють більше карт у кожній вершині.
    • Щоб знайти більше можливостей для ходів, дуже важливо розкривати перевернуті карти якомога швидше.

    Пасьянс “Гольф”

    Golf Solitaire

    Суміш гольфу і пасьянсу, пасьянс “Гольф” — це ще один із 500 різновидів пасьянсу. Головна мета цієї версії — перенести всі карти із семи стовпців Табло в стопку Резерву. Вона пропонує унікальний челендж (для більшості — пастку), оскільки ігровий процес сильно відрізняється від традиційного. Карти, які можна перенести в стопку, або на один ранг вище, або нижче від верхньої карти.

    Розкладка здається дуже простою, але пам’ятайте, що зовнішність може бути оманливою. Я думав, що очищати Табло потрібно тільки шляхом складання послідовностей. Але виявилося, що є обмеження на перетасовування, завдяки чому воно і потрапило в цей список. Крім того, тузи та королі вважаються послідовними, а це означає, що гравці можуть класти туза поверх короля і навпаки!

    Поради для перемоги

    • У цій грі порожні стопки по суті не приносять користі. Тому вам слід переглядати довші стопки, щоб знайти в них додаткові карти.
    • Підраховуйте і запам’ятовуйте відхилені карти. Не поспішайте прибирати карти в довгих послідовностях. Наприклад, якщо ви відкинете всі трійки й п’ятірки, четвірки можуть опинитися в пастці та їх неможливо буде позбутися.
    • Дотримуйтеся послідовного режиму гри. Найпростіший спосіб освоїтися з процесом гри — грати в неї регулярно.

    Пасьянс “Годинник”

    Clock Solitaire

    Відповідно до своєї назви, пасьянс “Годинник” має розкладку у вигляді циферблата годинника. Головна мета — розташувати карти за годинниковою стрілкою, наприклад, туз потрапляє в стопку “1 година” тощо. Гра починається з того, що викладаються 13 карт у коло, що зображує годинник. Одна карта в центрі призначена для стопки “Розіграш”, імітуючи конструкцію годинника.

    Мені знадобилося кілька спроб, щоб зрозуміти цю гру. Розташовувати карти, не забуваючи про годинник, неймовірно складно. За шансів на перемогу в 7,6 % цей страхітливий розклад здатний налякати гравців, особливо новачків. Щоб досягти успіху в цій грі, гравцям необхідні терпіння і стратегічне мислення.

    Поради для перемоги

    • На відміну від інших пасьянсів, у яких можна виграти завдяки грамотному плануванню, “Годинник” повністю залежать від удачі.
    • Проте, цей різновид може вимагати терпіння і хорошої пам’яті. Оскільки, розкладаючи карти, ви повинні пам’ятати схему циферблата годинника.

    Пасьянс “Пекарська дюжина”

    Baker’s Dozen Solitaire

    Пасьянс “Пекарська дюжина” — це гра, яка змушує всіх гравців, незалежно від їхнього досвіду, бути напоготові. На відміну від більшості пасьянсів, де карти можна вільно переміщати по Табло, цей варіант пасьянсу обмежує ходи гравців. Обмеження ходів робить гру складною, але водночас більш захопливою. В іншому мета досить проста — розкласти чотири стопки на Базі.

    Спершу я був вражений тим, як просто влаштований цей пасьянс порівняно з іншими пасьянсами в цьому списку. Але коли я почав грати, то зрозумів, що його простота — лише маскування. Я не раз відчував почуття досади, коли не міг знайти потрібні карти, щоб відкрити закриті. Завдяки такому рівню складності я постійно повертаюся до цієї гри для стимулювання розумової діяльності!

    Поради для перемоги

    • Для економії місця спочатку звільніть стовпці та почніть із королів і дам.
    • За можливості розміщуйте молодші карти, такі як тузи та двійки, на Базах.
    • Використовуйте вільні місця для розміщення карт. Однак робіть це тільки в разі нагальної потреби, бо інакше можна заплутатися.

    Пасьянс “Кенфілд”

    Canfield Solitaire

    Названий на честь власника казино, пасьянс “Кенфілд” має коефіцієнт виграшу всього 3%! Хоча основна мета гри проста і полягає в тому, щоб розкласти чотири стопки на Базі, у Великій Британії гру називають “Демоном”. Погравши в цю гру, я можу сказати, що вона відповідає своїй назві. На відміну від традиційного пасьянсу, де гравці можуть більш вільно переміщати карти по Табло, в пасьянсі Кенфілд доступ до порожніх стовпців обмежений, що робить гру складнішою!

    З обмеженою кількістю порожніх стовпців і обмеженим доступом до Резерву цей варіант пасьянсу є непростим завданням навіть для досвідчених гравців. Після кількох спроб я зрозумів, що ця гра вимагає терпіння. Кожен хід потрібно ретельно обмірковувати. Варто зробити один неправильний хід, і ви будете мізкувати, намагаючись розібратися в хаотичному розкладі!

    Поради для перемоги

    • Щоб досягти успіху в цій грі, переконайтеся в тому, що ви використовуєте більшість карт із Резерву.
    • Постарайтеся на початку гри створити якомога більше відкритих осередків.
    • Також не забувайте рівномірно викладати карти на базу. Наприклад, розігрувати чорну п’ятірку до того, як ви знайдете червону сімку, буде помилкою, оскільки згодом знайти ці карти буде складно.

    Пасьянс “Тузи вгору”

    Aces Up Solitaire

    Мета пасьянсу “Тузи вгору” — скинути всі карти з чотирьох стопок Табло на базу. Завдання полягає в тому, щоб залишити чотири тузи в стопках Табло, оскільки вони мають найвищий ранг. Правила цього варіанта пасьянсу непрості, але щойно я їх зрозумів, то виявив, що гра доволі проста — тільки трохи складна з погляду освоєння.

    У цьому варіанті тузи вважаються вищими за королів, та їх не можна прибирати. Послідовність така: туз, король, дама, валет, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Ця специфічна ієрархія надає грі додаткової складності, і саме вона змусила мене кинути гру, коли я був новачком!

    Поради для перемоги

    • Пріоритет віддавайте усуненню карт, що блокують тузів на Табло. Це гарантує, що ваші тузи будуть доступні на початку гри, і дасть вам більше можливостей для ходів.
    • Намагайтеся заповнювати порожні місця будь-якими доступними картами. Так ви зможете легко переміщатися за розкладом і знаходити можливості для нових ходів.
    • Прибирайте карти меншого достоїнства. Наприклад, якщо на Табло лежать червові четвірка та сімка, скиньте червову четвірку

    Що робить гру в пасьянс складною?

    Тепер, коли ви знаєте, які складні пасьянси бувають, вам, можливо, цікаво дізнатися, які чинники визначають складність гри. Ось чотири фактори, на які слід звернути увагу, перш ніж приймати рішення про те, грати в пасьянс чи ні (якщо він складний!):

    Система підрахунку очок

    Пасьянси з системою підрахунку очок вважаються складнішими, оскільки в них є дві мети — основна, що полягає в розкладанні стопок на Базі, і другорядна, що полягає в тому, щоб набрати більше очок. Наприклад, гра може вимагати від учасників максимальної кількості очок при спробі виграти, що додає новий рівень складності всьому процесу.

    Варіативність

    Деякі ігри досить прості та передбачувані, тоді як в інших є випадкові компоненти, які створюють нові труднощі щоразу, коли в них грають. Наприклад, у пасьянсі “Годинник” гравцям доводиться викладати карти відповідно до позицій на годиннику, що робить його складнішим, ніж звичайний пасьянс!

    Правила

    Деякі пасьянси мають більше обмежень за правилами, ніж інші, що робить їх складнішими! Ці правила варіюються від обмеження кількості ходів до перетасування. У деяких випадках, як, наприклад, у пасьянсі “Три Вершини”, є обмеження за часом, що робить гру ще складнішою. Ці правила ще більше ускладнюють гру.

    Везіння

    Я вважаю, що везіння не залежить від нас, і ви можете з цим погодитися. Гра, яка здебільшого залежить від удачі й не дає можливості приймати стратегічні рішення, може вважатися складнішою, оскільки її результат значною мірою непередбачуваний. Досвідчені гравці також можуть програти в грі, яка здебільшого залежить від везіння, наприклад у пасьянсі “Годинник”.

    ФакторОпис
    Система підрахунку балівДосягнення високих результатів заважає гравцям зосередитися на основній грі
    ВаріативністьДеякі особливості додають складності та змушують гравців долати труднощі
    ПравилаЩо більше правил, то більш обмежені ходи може робити гравець
    ВезінняДеякі ігри більше залежать від удачі, ніж від стратегічного мислення

    Висновок

    Гра у звичайний пасьянс може бути вашою пристрастю, але час від часу корисно трохи здригнутися. Мені більше подобаються ігри, які змушують мене викладатися на повну котушку. Тоді перемога може принести абсолютно новий рівень захоплення. Тож якщо вам хочеться випробувати себе (і водночас потренувати свій інтелект), спробуйте ці складні різновиди пасьянсу.

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      Updated: 09.16.2024

      Історія та еволюція пасьянсів

      Історія та еволюція пасьянсів

      Пасьянс пережив кілька перероджень і модифікацій, перш ніж дійшов до наших днів. Хоча сьогодні ми сп…

      Continue readingContinue reading