Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.27.2024

    Пасьянс “Маджонг” — як у нього грати?

    Mahjong Solitaire main

    Якщо ви коли-небудь дивилися китайські фільми про азартні ігри, то могли помітити, як герої грають у незвичайну гру, в якій використовуються маленькі плитки, прикрашені хитромудрими візерунками. Ця гра називається “Маджонг”, і вона має багату історію, що сягає XIX століття, коли в Китаї правила династія Цин.

    У міру того як світ ставав все більш взаємопов’язаним, маджонг потрапив до Америки. Там він швидко привернув увагу любителів настільних ігор. У 1981 році програміст, на ім’я Броді Локкард увічнив Маджонг у світі комп’ютерних пасьянсів, розробивши варіант, який ми називаємо пасьянс “Маджонг”. Попри те, що пасьянс Маджонг має ім’я свого багатокористувацького попередника, він є унікальною грою для одного гравця.

    Пасьянс “Маджонг” відрізняється тим, що в ньому не використовується традиційна колода з 52 карт. Замість цього в ній використовується набір красиво оформлених плиток (що може відлякати новачків). Однак саме ця екзотична особливість гри спочатку привернула мою увагу. З цього моменту я був на гачку. І не міг заспокоїтися, поки не впорався з цим варіантом пасьянсу.

    У цьому блозі я розповім про те, чого навчився, усім любителям пасьянсів, які бажають додати “Маджонг” до свого арсеналу ігор. Наприкінці ви отримаєте знання, необхідні для успішного початку гри.

    Як грати в пасьянс “Маджонг”?

    How to Play Mahjong Solitaire?

    Бачачи, як усі плитки укладаються в несиметричний візерунок, новачки в Пасьянсі Маджонг часто хапаються за голову. Процес навчання в цій грі дуже тернистий. Вам доведеться витратити чимало часу і зусиль, щоб розібратися в грі. Але процес навчання може бути захопливим і в кінцевому підсумку приносити задоволення. Подивімось, як влаштована гра.

    Розкладка гри

    • У грі використовується 144 плитки. Загалом ці плитки можна розділити на чотири категорії:
      • Масті — аналогічні мастям у колоді карт. У грі пасьянс “Маджонг” є три масті — Коло, Бамбук і Символ. У кожній масті є плитки, пронумеровані від одного до дев’яти, і на кожне число припадає по чотири плитки. Підрахувавши, ми повинні отримати загалом 108 плиток мастей.
      • Почесні плитки не належать до жодної масті. Водночас вони також діляться на плитки Вітру і Дракона. Плитки Вітру представляють чотири напрямки — Північ, Південь, Схід і Захід, а плитки Дракона зазвичай бувають трьох типів: Червоний, Зелений і Білий.
      • Бонусні плитки складаються з плиток Квітки та Сезону. Вони не належать до жодної масті та можуть використовуватися в парі з будь-якими іншими плитками.
      • Джокери присутні в деяких версіях гри, наприклад в американському варіанті пасьянсу Маджонг. Ці плитки можна вважати підстановочними знаками, тобто вони можуть представляти будь-яку плитку в грі.
    • Ці 144 плитки акуратно укладені в певний візерунок, що часто нагадує п’ятишарову піраміду. Розставляння плиток — довге і виснажливе завдання, тому більшість гравців вважають за краще грати в онлайн-версії, де це завдання бере на себе комп’ютер. Ось кілька часто використовуваних розкладів:
      • Розклад “Павук” — це класичний варіант, і, як ви вже здогадалися, він названий так через схожість із павуком. Чотири лапи виходять із кутів пірамід, забезпечуючи збалансований розклад.
      • При розкладі “Піраміда” плитки розташовуються у формі піраміди. Ця версія значно складніша, ніж варіант “Павук”, оскільки знайти відповідні пари набагато складніше.
      • Розкладка “Квадрат” — це найпростіший варіант розкладу гри, оскільки передбачає розташування плиток у формі квадрата. Це чудовий вибір для новачків, які ще тільки освоюють гру.

    Незалежно від того, яку розкладку ви оберете, правила гри залишаються незмінними. Ось короткий, але докладний перелік ігрових правил.

    Правила гри

    • Мета гри в пасьянс “Маджонг” — прибрати всі плитки з дошки до закінчення таймера або до того, як ви вичерпаєте всі можливі збіги.
    • Щоб прибрати плитку з дошки, вам потрібно знайти та вибрати дві однакові й одночасно відкриті плитки.
    • Плитка вважається відкритою, якщо ліворуч або праворуч від неї, а також поверх неї немає інших плиток.

    Хочете вірте, хочете ні, але це все! Більше нічого в цій лячній, на перший погляд, грі немає. Але не обманюйте себе простими правилами, адже стежити за 144 плитками для створення найоптимальніших збігів — справа не з легких і вимагає багато практики. Мені знадобилося кілька місяців безперервної гри, перш ніж я зміг впевнено підбирати збіги й перемагати в цій грі. На щастя, вам не доведеться витрачати стільки часу на те, щоб зрозуміти, як правильно грати в цю гру, адже я вже навів кілька підказок і хитрощів, які напевно дадуть вам фору!

    Підказки та стратегії для перемоги в пасьянсі “Маджонг”

    Попри те, що гра ведеться на час, пасьянс Маджонг вимагає від гравців терпіння і розслабленості. Якщо вам захочеться поквапитися, щоб зробити збіг, знайте, що ви щойно зіпсували свою гру тисячею різних способів. Хоча практика — найкращий учитель в освоєнні пасьянсу Маджонг, не забувайте про наступні стратегії, коли наступного разу будете підбирати плитки:

    СтратегіяПодробиці
    Слідкуйте за відкритими збігамиВедіть облік кількості відкритих збігів, що залишилися (у блокноті). Намагайтеся підтримувати цю кількість на максимально можливому рівні протягом усієї гри
    Дотримуйтесь обережності під час підбору плитокОбираючи плитки для суміщення, віддавайте перевагу тим, які розблокують найбільшу кількість плиток, коли будуть очищені
    Спершу прибирайте верхні та кутові плиткиЯкщо ви приберете верхні плитки, то розблокуєте плитки під ними. Прибираючи кутові плитки, що збігаються, ви зможете розблокувати горизонтальні ряди плиток, які часто дуже складно прибрати
    Використовуйте підказки з розумомУ багатьох онлайн-версіях Пасьянсу Маджонг є підказки. Обов’язково скористайтеся ними, якщо зайшли в глухий кут, але майте на увазі, що вони не завжди рекомендують найкращі збіги й в кінцевому підсумку можуть призвести до програшу
    Терпіння — це ключІноді найкраща стратегія — почекати та не поспішати створювати збіги. Це може відкрити вигідніші можливості на пізніших етапах гри

    Які ще різновиди пасьянсу “Маджонг” існують?

    З огляду на те, що пасьянс “Маджонг” — дітище тільки одного програміста, ви напевно ставите питання, чи не надихнула легендарна гра “Маджонг” на створення інших варіацій. Якщо це так, то ви абсолютно праві! Ось кілька різновидів Маджонгу, про які вам буде цікаво прочитати!

    РізновидОпис
    Американський МаджонгУ цьому варіанті, розробленому на початку XX століття, з’явилися карти із зображенням джокера
    Японський МаджонгУ цьому різновиді використовується 34 різних типи плиток і, як відомо, виключені сезонні плитки, які присутні в оригінальному Маджонгу. Замість них використовуються “Річі” і “Дори”, які надають грі додатковий рівень складності
    Shisen-ShoЦя японська гра, також відома як Mahjong Connect, змушує вас з’єднувати плитки, які з’єднуються між собою лише під двома кутами в 90 градусів
    Mahjong FlipУ цьому варіанті, коли дві плитки збігаються, вони перевертаються, і їх потрібно поєднати ще раз, перш ніж вони будуть остаточно видалені з розкладки
    Потрійний МаджонгЗамість двох однакових плиток у цій грі потрібно поєднати одразу три

    Висновок

    Спадщина маджонгу, перевірена часом, триває в грі “Пасьянс Маджонг”, приваблюючи щорічно тисячі нових гравців. Тож, якщо вам захочеться розслабитися, обов’язково запаліть свічки з приємними китайськими ароматами, заваріть чай і насолодіться гарною партією в пасьянс “Маджонг”!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      Updated: 09.16.2024

      11 різновидів пасьянсів для розваги

      11 різновидів пасьянсів для розваги

      У наші дні більшість людей після метушливого робочого дня воліють розслаблятися за допомогою відеоіг…

      Continue readingContinue reading