Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.27.2024

    Як грати в пасьянс “Жозефіна” онлайн

    Josephine Solitaire main

    Пасьянс — чудова самотня гра, щоб скласти вам компанію, коли вас долає нудьга. Власне, саме з цієї причини я і взявся за нього вперше. Просто одного чудового дня мені стало дуже нудно, і я відкрив додаток “Пасьянс” на своєму комп’ютері, і ось тут-то я і приохотився до нього!

    Згодом я зрозумів, що грав тільки в один різновид пасьянсу — “Косинку”, і поступово почав вивчати популярніші види, як-от “Вільна комірка” і “Павук”. Зрештою, я пробрався і до таких маловідомих варіантів, як “Аляска” і, нарешті, “Жозефіна”. Зараз я розповім вам усе про пасьянс “Жозефіна”!

    Знайомство з пасьянсом “Жозефіна”

    How to Play Josephine Solitaire

    Пасьянс “Жозефіна”, попри те, що в нього грають двома колодами, як у “Павука”, анітрохи не складніший за “Павука” — ба більше, я б відніс його до найлегших варіантів двоколодного пасьянсу. Тож якщо ви вже достатньо награлися в “Косинку” й освоїли пасьянс загалом, то сміливо беріться за мою рекомендацію і спробуйте пасьянс “Жозефіна”. Але якщо ви тільки почали грати в пасьянс, то найкраще гарненько розім’ятися з “Косинкою”, перш ніж переходити до будь-якого іншого варіанту.

    Якщо ви вже багато разів грали в “Косинку” і бажаєте дізнатися, чим пасьянс “Жозефіна” відрізняється від “Косинки”, погляньте на таблицю нижче.

    Пасьянс “Жозефіна”Пасьянс “Косинка”
    У грі 104 карти, тобто дві колодиУ грі беруть участь 52 карти, тобто одна колода
    Є вісім Баз, які потрібно зібрати в порядку зростанняНеобхідно розкласти чотири стопки Бази в порядку убування
    Табло складається з 10 стопокТабло складається із семи стопок
    У кожній стопці на Табло по чотири картиНа Табло в першій стопці лежить одна карта, у другій — дві, у третій — три, у четвертій — чотири, у п’ятій — п’ять, у шостій — шість і в сьомій — сім.
    На початку гри всі карти на Табло лежать горілицьНа початку гри тільки верхня карта в кожній стопці лежить горілиць
    Карту з однієї стопки можна перекласти на карту з іншої стопки, якщо вона тієї самої масті та на один ранг нижче від тієї картиКарту з однієї стопки можна перекласти на карту з іншої стопки, якщо вона протилежного кольору і на один ранг нижча від зазначеної карти
    Послідовність карт може бути переміщена в іншу стопку, якщо перша карта на один ранг нижче і тієї ж мастіПослідовність карт може бути переміщена в іншу стопку, якщо перша карта на один ранг нижче і має протилежний колір

    Як грати в пасьянс “Жозефіна”

    Якщо вас заінтригували нехитрі правила пасьянсу “Жозефіна”, попри його досить складну розкладку, продовжуйте читати, щоб дізнатися, як у нього грати!

    Мета гри

    Мета пасьянсу “Жозефіна” — викласти вісім стопок Бази по дві кожної масті (піки, трефи, чирви та бубни) в порядку зростання. Іншими словами, кожна з Баз буде йти від туза, двійки, трійки й четвірки до валета, дами й короля.

    Розкладка і роздача

    Якщо ви плануєте грати в пасьянс “Жозефіна” двома фізичними колодами зі 104 карт, то дотримуйтесь наведених нижче інструкцій — переконайтеся, що в обох колод однакові сорочки. Якщо ж ви граєте в цифровому форматі на сайті або в застосунку, то частина роботи вже буде зроблена за вас:

    1. Об’єднайте дві колоди по 52 карти в одну на 104 і перетасуйте її. Що краще тасування, то більш випадковим і несподіваним буде процес гри!
    2. Щоб розкласти Табло, просто роздайте десять стопок карт, у кожній з яких по чотири карти лежать горілиць. Таким чином, на Табло буде 40 зі 104 карт.
    3. Карти, що залишилися, відкладіть убік, поклавши їх обличчям донизу. Це буде Резерв, і який же він величезний — у ньому цілих 64 карти!
    4. Ви повністю готові до гри!

    Правила гри

    Тепер, коли ви знаєте, як розкладати пасьянс “Жозефіна”, притримайте кінець! Ви поки не можете зіграти свою першу партію, бо не знаєте правил, тому продовжуйте читати!

    • Карту, що лежить обличчям догори, можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо вона тієї самої масті, що й карта, на яку її перекладають, і на один ранг нижче.
    • Групу карт можна перекладати з однієї стопки в іншу, якщо перша карта в групі тієї самої масті, що й карта, на яку перекладають, і на один ранг нижче. Зрозуміло, інші карти в групі мають бути розташовані за порядком, як у “Косинці”.
    • Якщо карта, що лежить обличчям донизу, опиняється на вершині стопки, її перевертають. Зазвичай це відбувається, коли ви переміщуєте карту або групу карт через Табло або в стопки Бази.
    • Якщо на Табло є порожня стопка, на неї можна перекласти тільки короля або групу карт, що починається з короля.

    Підказки та стратегії для пасьянсу “Жозефіна”

    Пасьянс “Жозефіна” безумовно вважається одним із найпростіших варіантів двоколодного пасьянсу, але його освоєння може зайняти деякий час. Тому, якщо ви — експерт з “Косинки”, що вперше пробує пасьянс “Жозефіна”, або занадто амбітний новачок, який одразу переходить до маловідомих різновидів, вам неодмінно варто ознайомитися з цими стратегіями.

    Терпіння — запорука успіху

    Хоча мати в наявності Резерв із 64 карт звучить дуже оптимістично порівняно з Табло з десяти стопок, не варто недооцінювати вплив 104 карт у сумі. Особливо якщо ви вперше граєте у двоколодний варіант, нехай і не в “Павука”, ви швидко зрозумієте, наскільки виснажливим стає перебір усіх комбінацій, що подвоїлися порівняно з “Косинкою”. Тому запасіться терпінням і уважно вивчайте ігрове поле. Якщо ви зайшли в глухий кут, не кваптеся, пройдіться по стопці та виберіть найкращий, на ваш погляд, хід.

    Якщо потрібно, скасуйте хід — це нормально!

    Говорячи про ідеальні ходи, потрібно визнати, що ви не завжди можете зробити оптимальний хід; ба більше, іноді ви навіть можете зробити вкрай невдалий хід і усвідомити це тільки постфактум. У такі моменти замість того, щоб тішити себе ілюзорною гордістю на кшталт “я не дозволю собі скасувати цей хід і буду страждати від наслідків” (абсолютно не проєктуючи на свою минулу поведінку), абсолютно нормально скасувати цей хід. Дрібні промахи можна залишити, оскільки вони однаково дають певний прогрес, але в разі значних помилок скасовувати їх — нормальна справа.

    Сфокусуйтеся на стопках Бази

    З огляду на те, що всі карти в пасьянсі “Жозефіна” від самого початку лежать горілиць, традиційна для пасьянсів порада розкривати перевернуті карти якомога швидше тут не працює. Ви завжди знаєте, яка карта буде доступна, якщо ви зробите той чи інший хід, тому замість того, щоб зосередитися на розкритті карт, як це зазвичай робиться в “Косинці”, зосередьтеся на тому, щоб зробити доступними карти, необхідні для стопок Бази.

    Насамперед дістаньте всі тузи

    Оскільки всі стопки База починаються з тузів, не існує послідовностей набору очок, наприклад, починаючи з трійки, коли туз зі стопки База ніде не фігурує. Тому на початку гри відправляйте всіх відкритих тузів у відповідні стопки Бази. Крім того, на початку кожної гри швидко перегляньте весь Резерв (який вміщає в себе більш ніж половину вихідної колоди) і витягніть з нього будь-якого туза, який попадеться на очі.

    Важливо звільнити першу стопку

    У варіаціях пасьянсу, де є Резерв, дуже важливо звільнити стопку, щоб перемістити туди всіх королів з колоди, одного за іншим. Це пов’язано з одним із правил пасьянсу “Жозефіна”, в якому йдеться про те, що стопку, яка звільнилася, може зайняти тільки король або група карт, що починається з короля. Якщо в “Косинці” звільнити стопку дуже просто, тому що зазвичай на прицілі опиняється перша стопка, що містить тільки одну відкриту карту, то в пасьянсі “Жозефіна”, де в кожній стопці по чотири карти, не менше, це завдання порівняно складне.

    Висновок

    Наостанок зазначимо, що пасьянс “Жозефіна” — це порівняно простий різновид пасьянсу, але він може стати для вас складним, якщо ви вперше граєте у двоколодний формат. Тому обов’язково скористайтеся нашими підказками та стратегіями, щоб пройти через лабіринт пасьянсу “Жозефіна”. Якщо ви не хочете грати в нього фізичними картами, то завжди можете зіграти в нього в цифровому форматі на сайті The Solitaire!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      08.27.2024

      Пасьянс “Маджонг” — як у нього грати?

      Пасьянс “Маджонг” — як у нього грати?

      Якщо ви коли-небудь дивилися китайські фільми про азартні ігри, то могли помітити, як герої грають у…

      Continue readingContinue reading