Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.22.2024

    Пасьянс “Аляска” — як у нього грати?

    Alaska solitaire main

    Варіанти пасьянсів, що носять назви засніжених ландшафтів, — не рідкість, адже багато хто з них бере свій початок саме в цих краях. Пасьянс “Аляска” — не виняток, адже він розділив свою крижану спадщину зі знаменитим пасьянсом Юкон, який, своєю чергою, є різновидом класичного пасьянсу “Косинка”. Тож якщо ви коли-небудь грали в будь-яку з цих варіацій пасьянсу, то розібратися в пасьянсі Аляска не складе для вас особливих труднощів.

    Пасьянс “Аляска” з’явився на світ порівняно нещодавно: вперше його було включено до збірки пасьянсів “Pretty Good Solitaire” в 1996 році. Вперше я познайомився з пасьянсом “Аляска”, граючи в Pretty Good Solitaire на своєму шкільному комп’ютері. Бувши заінтригованим і злегка спантеличеним, я вирішив спробувати цей різновид і зрештою відразу ж додав його до своєї колекції пасьянсів. Гра не тільки пропонує щось нове для тих, кому набридло грати в “Юкон”, а й змушує замислитися, чому ніхто не здогадався зробити цю гру раніше.

    Як грати в пасьянс “Аляска”?

    Alaska how to play

    Пасьянс Аляска — чудовий приклад того, як внесення навіть найнезначніших змін до наявних пасьянсів може призвести до створення ще більш незвичайних і цікавих варіацій. Саме з цієї причини я люблю грати в цю гру. Пасьянси напрочуд багатогранні. Якщо якесь правило вас не влаштовує, завжди знайдеться інший різновид із правилами, які немов створені за вашими побажаннями!

    Тож, незалежно від того, чи шукаєте ви якийсь знаменитий пасьянс, чи тільки починаєте знайомство з дивовижним світом однокористувацьких карткових ігор, ви напевно захочете дізнатися, як грати в пасьянс “Аляска”. Ось докладний посібник, який розповість вам про все, що слід знати:

    Розкладка гри

    • Гра починається з того, що гравець викладає на Табло 7 стовпців. Перший стовпчик містить 1 карту, другий — 6 карт, третій — 7 карт і так далі до останнього стовпчика, в якому знаходиться 11 карт.
    • Карта в першому стовпчику кладеться горілиць. Однак інші стовпці містять як карти горілиць, так і карти обличчям донизу. Точніше, перша карта другого стовпчика кладеться обличчям донизу, а наступні карти кладуться горілиць. Перші дві карти третього стовпчика кладуть обличчям донизу, а наступні карти — обличчям догори, і так далі. В останньому стовпчику нижні шість карт повинні лежати обличчям донизу, а інші — обличчям догори.
    • Також є чотири стопки Бази, кожна з яких відповідає за одну з чотирьох мастей (черви, бубни, трефи й піки). Тут вам доведеться в процесі гри розкладати карти за мастями в порядку зростання від туза до короля.

    Правила гри

    • Мета гри — перемістити всі карти, що містяться в стовпчиках Табло, в чотири стопки Бази за мастями в порядку зростання. Тобто ваша База буде починатися з тузів і закінчуватися королями.
    • Верхню карту з кожного стовпця Табло можна перемістити в стопку Бази своєї масті.
    • На Табло верхню карту можна переміщати з одного стовпця в інший стовпець. Карта має бути тієї самої масті, що й карта, на яку вона переміщується, і розташовуватися в порядку зростання або зменшення. Наприклад, ви можете покласти 7 бубн на 6 бубн або 8 бубн.
    • Ви також можете переміщати карти групами, незалежно від їхньої послідовності. Єдина умова — остання карта зі стопки, що переміщується, має бути тієї самої масті та на один ранг нижчою або вищою за карту, на яку вона кладеться. Наприклад, якщо у вас є група карт 6 черв, 8 пік, 4 треф (при цьому 4 треф є верхньою картою стовпчика), ви можете перекласти цю групу або на 5 чирв, або на 7 чирв.
    • Тільки король може бути поміщений у вільний стовпець Табло.
    • Гру виграно, якщо ви переклали всі 52 карти в стопки Бази.

    Підказки та стратегії для перемоги в пасьянсі “Аляска”

    Як ви знаєте, гра мало чим відрізняється від пасьянсу “Юкон”, єдина відмінність — можливість переміщати карти на Табло в порядку зростання або зменшення. Але навіть із цим додатковим рівнем гнучкості гра не стала простішою, ніж раніше. У пасьянсу “Аляска” разюче низький відсоток виграшів: за деякими даними, він становить лише 5%!

    Ця статистика може здатися страхітливою, але нехай вона вас не лякає! Спочатку мені теж дуже важко давалася ця гра, і минуло чимало часу, перш ніж мені вдалося вперше очистити своє Табло. Але це не сталося відразу, а стало наслідком кількох неоціненних підказок, які я отримав від свого (набагато досвідченішого) друга.

    Ось перелік найкращих підказок і стратегій, які я дізнався від професіоналів і зі свого особистого досвіду. Вони гарантовано підвищать рівень вашої майстерності в пасьянсі “Аляска”!

    СтратегіяПодробиці
    Завжди намагайтеся переміщати карти групамиНа відміну від інших варіантів пасьянсів, де ви вивчаєте тільки верхні карти в пошуках можливих ходів, у пасьянсі “Аляска” вам доведеться проаналізувати весь стовпчик, щоб знайти будь-яку заховану карту, яку ви можете перемістити в складі групи в інший стовпець
    Звільняйте стовпціПріоритетним завданням є очищення стовпців на Табло, оскільки це дає вам можливість розкрити більше перевернутих карт, які можуть відкрити виграшні ходи
    Не накопичуйте тузиТузи — це найперша карта, яку ви кладете в стопку Бази. Тому переміщайте їх на базу одразу ж, як тільки помітите. Вони не відіграють жодної ролі, якщо перебувають у стовпцях на Табло
    Не поспішайте робити ходиТерпіння — ваш найкращий помічник у цій грі. Завжди продумуйте свої ходи, щоб переконатися, що ви складаєте оптимальні комбінації.

    Висновок

    Складна гра з простими правилами, пасьянс “Аляска” — це ідеальний спосіб побороти нудьгу, що опанувала ваш розум! Не забувайте час від часу відвідувати цю гру, адже немає нічого приємнішого, ніж бачити, як усі ваші карти з Табло акуратно розкладені в чотири стопки, і насолоджуватися своїм виграшем!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)

      08.22.2024

      Грайте в класичний пасьянс “Павук” онлайн

      Грайте в класичний пасьянс “Павук” онлайн

      Після довгого дня завжди хочеться трохи розслабитися. Для любителя пасьянсів немає нічого кращого, н…

      Continue readingContinue reading