Syed ArhamSyed Arham(Автор)

    Updated: 09.16.2024

    8 різноманітних видів пасьянсів, у які можна зіграти

    8 Different Types of Solitaire

    Якщо ви такі ж, як я, то перше знайомство з чудовою грою “Пасьянс” стало для вас справжнім святом. Тоді я по-справжньому усвідомив, що гра, в якій є тільки ви та ваша колода карт, може бути такою захопливою і непростою! Відтоді я став приділяти їй щонайменше годину свого часу щодня, поки не досяг дивовижних успіхів (не заради вихваляння).

    Звичайно, настає момент, коли навіть така різноманітна гра, як пасьянс, стає дещо нуднуватою. Не переживайте, якщо ви опинилися в подібній ситуації, адже існує цілий всесвіт пасьянсів — від “Косинки” до “Кенфілда”. Така різноманітність гарантує, що гравцям ніколи не набридне грати в одну й ту саму гру. Тому замість того щоб впадати в зневіру від одноманітності, вирушайте в захопливу подорож багатогранними просторами пасьянсу.

    Пасьянс “Косинка”

    Klondike Solitaire

    Пасьянс “Косинка”, що зародився ще за часів Золотої лихоманки, підкорює гравців уже не одне покоління. При слові “пасьянс” більшість людей, найімовірніше, подумають про цей варіант, також відомий як класична версія – я і сам був таким. Знаменитий пасьянс із сімома стовпцями на Табло — нескладна гра, яка підійде як досвідченим гравцям, так і новачкам!

    Мета

    Основна мета пасьянсу “Косинка” — розкласти в порядку зростання чотири масті на Базі, кожна з яких починається з туза і закінчується королем. Гра починається з семи стовпців карт, де верхня карта лежить горілиць. Гравці можуть добирати з інших карт, які утворюють Резерв. Ваша мета — переміщати карти між стовпчиками Табло і Базою, щоб розкласти всі карти та зібрати чотири повні масті для завершення гри.

    Як грати?

    • Чотири масті за зростанням, які збирають гравці, називаються База.
    • Сім стовпців на ігровому столі — це Табло. У кожному стовпчику на Табло відкриті верхні карти, на які можна переміщати карти нижчого рангу та протилежного кольору.
    • За один хід можна також переміщати кілька карт, якщо перша карта в послідовності відповідає вищезазначеному правилу.
    • Карти, що залишилися, заведено називати Резервом. У будь-який момент ви можете відкрити одну або три (залежить від варіації гри) верхні карти із запасу і відправити їх у стопку Скидання. Тільки верхня карта зі Скидання доступна для гри, тобто ви можете використовувати її для ходів на Табло.
    • Коли Резерв закінчується, стопка Скидання перевертається і використовується як свіжий Резерв.
    • У тому випадку, якщо ви опинитеся в положенні, коли у вас більше немає ходів, гру буде програно.

    Пасьянс “Піраміда”

    Pyramid Solitaire

    Всім подобаються невеликі складнощі, і пасьянс “Піраміда” обов’язково задовольнить цю потребу гравців. У цьому захопливому варіанті класичної карткової гри гравцям належить розкласти карти на Табло у формі піраміди. Гра вимагає стратегічного мислення, адже потрібно знайти й підібрати пари карт, щоб очистити піраміду — особисто для мене це відносно легкий варіант, у який можна пограти, коли я втомився.

    Мета

    Основна мета пасьянсу “Піраміда” — позбутися всіх карт у піраміді, об’єднуючи в пари відкриті карти, загальне значення яких дорівнює 13. У міру того, як карти з’єднуються в пари та видаляються, гравець поступово звільняє додаткові карти в піраміді, що створює нові можливості для поєднання.

    Як грати?

    • Починайте з піраміди з карт, де кожен ряд перекриває той, що знаходиться за ним. Зазвичай вона складається з 28 карт.
    • Шукайте в піраміді пари карт, які мають сумарне значення 13 і не перекриті (навіть частково) іншою картою. Наприклад, 6 може бути об’єднана в пару з 7.
    • Тепер клацніть по цих парах карт, сумарне значення яких дорівнює 13, щоб видалити їх з піраміди. Це допоможе вам привести розклад у порядок і зробити його менш хаотичним.
    • Королі оцінюються в 13 і можуть бути видалені самі по собі, якщо лежать горілиць і не перекриті. Якщо карта не може бути об’єднана в пару, ви можете відкласти її в окрему стопку.
    • Коли ви успішно видалите або з’єднаєте в пари всі карти в піраміді, ви виграєте гру.

    Пасьянс “Солітер”

    FreeCell Solitaire

    Винайдений Полом Алфі в 1970-х роках, пасьянс “Солітер” є одним із найпопулярніших різновидів пасьянсу. У цьому варіанті пасьянсу стратегія поєднується з азартом перемоги, що робить його цікавим для всіх гравців. На відміну від традиційних пасьянсів, “Солітер” дозволяє гравцям довільно переміщати карти в межах Табло, що дає їм більше можливостей для перемоги в грі — слухайте пораду від професіонала!

    Мета

    Мета гри полягає в тому, щоб розкласти чотири масті на Базі в порядку зростання, починаючи з короля і закінчуючи тузом. Гравці повинні починати з тузів, а потім доходити до королів, як у класичній версії. У грі передбачено чотири комірки для тимчасового розміщення карт, що забезпечує гнучкість під час складання мастей на Базі.

    Як грати?

    • Як і в будь-якій іншій картковій грі, почніть з того, що гарненько перетасуйте карти.
    • Під час гри ви переміщуєте карти з одного стовпчика в інший (як і в класичній версії). Але “Солітер” дає змогу вам притримувати карти, які потрібно прибрати вбік, щоб отримати доступ до важливих карт, що знаходяться під ними.
    • Пам’ятайте, що в кожній вільній комірці одночасно може перебувати тільки одна карта.

    Пасьянс “Кенфілд”

    Canfield Solitaire

    Названий на честь власника казино Річарда Кенфілда, цей різновид пасьянсу став відомим завдяки схожості з “Косинкою”. Пасьянс відомий своєю унікальною ігровою механікою та характерним оформленням. Гра може бути складною, але за поєднання удачі та майстерності вона принесе гравцям задоволення!

    Мета

    Як і більшість інших пасьянсів, пасьянс “Кенфілд” вимагає від гравців перемістити всі карти в стопки на Базі, розташувавши їх у порядку зростання від туза до короля. Гра починається зі стопки “Резерв”, яка містить 13 карт, перша з яких лежить горілиць. Мета гри — розкласти чотири стопки на Базі, по одній на кожну масть.

    Як грати?

    • Причина, через яку Кенфілд так інтригує, полягає в тому, що його правила суворіші, ніж у стандартному пасьянсі. Гравці повинні викладати карти в порядку зростання на стопки Бази. Наприклад, на початку гри ви поклали валета як першу карту на стопку Бази. Тоді на чотирьох базах потрібно використовувати таку послідовність: валет, королева, король, туз, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.
    • Будь-який слот, що залишився порожнім на Табло, має бути заповнений верхньою картою зі стопки Скидання або стопки Резерву. Гравець може вибрати, коли це зробити.
    • При використанні Резерву ви завжди можете перевернути три карти за раз. При цьому можна розігрувати тільки саму верхню з перевернутих карт.
    • Гравці можуть перебирати колоду стільки разів, скільки їм потрібно. Вони також можуть переміщати групи карт разом, якщо вони лежать у правильній послідовності.

    Пасьянс “Гольф”

    Golf Solitaire

    У цьому варіанті пасьянсу, що поєднує в собі пасьянс і гольф, ви знайдете унікальний підхід до класичного пасьянсу. Завдяки своїй незвичайній розкладці пасьянс “Гольф” пропонує гравцям захопливе випробування, яке змушує їх повертатися сюди знову і знову. Неважливо, хто ви — досвідчений любитель пасьянсів або новачок, цей різновид обіцяє багато годин розваг, поки ви граєте в гру, яка вам подобається — я часто помічаю, що годинами сиджу в мобільних застосунках, які адаптували цю гру.

    Мета

    У пасьянсі “Гольф” головна мета — перемістити всі карти із семи стовпців у стопку Резерв. Перекласти можна ті карти, які або на один ранг вище, або на один номер нижче, ніж верхня карта в стопці. Гравці перемагають у грі, коли всі карти із семи стовпців переміщені в стопку Резерву.

    Як грати?

    • У семи стовпцях знаходиться по п’ять карт. Кожен новий ряд карт перекриває попередній. Верхня карта колоди, що залишилася, кладеться горілиць, і з неї починається стопка Скидання (друга назва — Талон).
    • Перемістити карти з Табло в Резерв можна, якщо вони на один ранг вищі або нижчі за саму верхню карту в стопці Резерву. На початку гри стопка Резерву порожня, тому в цей момент можна розіграти будь-яку карту.
    • Тузи й королі вважаються послідовними, що дозволяє гравцям розігрувати туза поверх короля або короля поверх туза.
    • Щоб відкрити нові карти та створити можливості для побудови послідовностей, очищайте Табло від верхніх рядів карт.
    • Щойно ви приберете всі карти з Табло — виграєте гру.
    • Коли ви дійдете до точки, коли більше не можна робити ходи на Табло, а Талон вичерпано — ви програєте!

    Пасьянс “Юкон”

    Yukon Solitaire

    Схожий на “Косинку” з першого погляду, пасьянс “Юкон” пропонує гравцям розкласти всі карти на Табло в чотири Бази, починаючи з туза і закінчуючи королем. Гра може бути схожа на “Косинку” (саме таким було моє перше враження про “Юкон”), але вам потрібно прочитати її правила та особливості, оскільки вони відрізняються від класичних.

    Мета

    Кінцева мета пасьянсу “Юкон” — перемістити всі карти з Табло на їхні стопки Бази. Кожна з цих стопок Бази починається з туза. Поверх тузів гравці додають карти однієї масті в порядку зростання.

    Як грати?

    • Складіть сім стопок на Табло з 28 карт, відкривши верхню карту. У першій стопці буде одна карта, у другій – дві, у третій – три й так далі. Пам’ятайте, що всі карти лежать лицьовим боком донизу, крім верхньої.
    • По можливості переміщайте карти на Базу, починаючи з тузів. Кожна масть на Базі буде починатися з туза і закінчуватися королем.
    • У пасьянсі “Юкон” гравці використовують правило “Супер переміщення”, яке дає змогу переміщати карти на Табло, якщо перша карта в стовпчику на один ранг нижча і протилежного кольору, незалежно від того, чи утворюють решта карт у стовпчику послідовність.
    • Продовжуйте переміщати карти між стовпцями Табло, поки всі карти не будуть успішно поміщені на Бази або поки не закінчаться вільні ходи.

    Пасьянс “Павук”

    Spider Solitaire

    Пасьянс “Павук”, ймовірність виграшу в якому становить 1 із 3 ігор, вважається одним із найскладніших варіантів пасьянсу. На відміну від традиційного пасьянсу, у “Павуку” використовуються дві колоди карт, загалом 104, що надає грі додаткового рівня складності. Далі гра ділиться ще на три версії: 1 масть, 2 масті та 4 масті, — кожна з яких відрізняється за рівнем складності.

    Мета

    Основна мета пасьянсу “Павук” — зібрати вісім стопок Бази, кожна з яких починається з туза і закінчується королем. Гравці повинні розкладати карти в порядку убування в стовпчиках на Табло, переміщаючи їх таким чином, щоб розкривати перевернуті карти та формувати послідовності.

    Як грати?

    • На Табло ви можете перемістити саму верхню карту з однієї стопки в іншу, якщо вона на один ранг нижче карти, на яку ви її кладете. Ви також можете переміщати кілька карт обличчям догори в один стовпчик у вигляді стопки (за умови, що перша карта в стопці на один ранг нижча, ніж карта, на яку ви її кладете).
    • Перевернута карта відкривається і стає доступною, коли всі попередні відкриті карти в стопці прибрані.
    • Незалежно від масті, переміщувану карту або послідовність карт можна покласти на карту, яка на ранг вище, ніж нижня карта цієї послідовності.
    • Порада — завжди плануйте свої ходи заздалегідь; так ви не ускладните і без того заплутаний розклад!

    Пасьянс “Три вершини”

    TriPeaks Solitaire

    У пасьянсі “Три вершини”, як і в його назві, є три “вершини”, які гравцям належить подолати. Хоча спочатку розклад може здатися страшним, через кілька хвилин гри я зрозумів, що він несподівано простий для розуміння. Тому, якщо ви шукаєте те почуття виконаного обов’язку, яке відчуваєш, коли виграєш партію, ця гра для вас.

    Мета

    Головна мета пасьянсу “Три вершини” — очистити кожну вершину на Табло. Для цього необхідно прибирати карти з Табло, які на один ранг вищі або нижчі за поточну карту в стопці Скидання (Талон). Щойно очистите всі три вершини — ви переможете в грі.

    Як грати?

    • Розподіліть три карти по різних стопках, щоб скласти ігрове поле. Після того як перші дві карти будуть на місці, покладіть три карти під двома картами, що лежать обличчям донизу. Продовжуйте робити це, поки не утворяться три трикутні вершини.
    • Тепер викладіть останній шар карт, з’єднавши три трикутники. Карти останнього ряду повинні лежати горілиць. Відкладіть усі карти, що залишилися, щоб створити Резерв.
    • Тепер, коли Табло підготовлено, можна приступати до гри. Щоб почати гру, ви повинні перевернути одну карту з Резерву.
    • Резерв карт у пасьянсі “Три вершини” визначає, які карти будуть розіграні наступними.
    • Уважно огляньте кожну з трьох вершин. Знайдіть карти, які на один ранг вищі, ніж найвища карта в стопці Скидання.
    Тип пасьянсуГоловна мета
    КосинкаРозкладіть чотири масті на Базі в порядку зростання від туза до короля
    ПірамідаРозберіть піраміду, формуючи пари карт, які в сумі дають 13
    СолітерЗберіть чотири стопки на Базі, притримуючи карти у вільних комірках
    КенфілдПобудуйте чотири стопки на Базі, які можна переміщати окремо або послідовно
    ГольфПерекладіть усі карти із семи стовпців у стопку Резерву
    ЮконВикористовуйте стовпці Табло для побудови чотирьох стопок на Базі за зростанням
    ПавукРозкладіть карти по восьми стопках бази, використовуючи послідовності однієї масті
    Три вершиниРозберіть три вершини від карт, підбираючи карти на один ранг вище або нижче за верхню карту

    Висновок

    Гра в пасьянс не тільки позбавить вас від нудьги, а й дасть змогу з користю провести вільний час. І тепер, коли ви знаєте, як грати в різні види пасьянсів, саме час розпочинати гру!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)
      Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

      08.28.2024

      Як грати в пасьянс: посібник для новачків

      Як грати в пасьянс: посібник для новачків

      Попри безлічі карткових ігор, що населяють онлайн-простір, пасьянс займає особливе місце в моєму сер…

      Continue readingContinue reading