Syed ArhamSyed Arham(Автор)
    Ragnar van der MerweRagnar van der Merwe(Редактор)

    08.27.2024

    Від новачка до профі: ваше проходження пасьянсу “Павук”

    Spider Solitaire from beginner to pro main

    Відтоді як на початку 90-х років минулого століття Microsoft Windows популяризувала цифровий пасьянс, лише деякі його різновиди завоювали таку любов і популярність, як пасьянс “Павук”. Таке, здавалося б, загальне обожнювання можна пояснити простою розкладкою і зрозумілими правилами гри. Принаймні я особисто так вважаю, оскільки всі гравці в пасьянс “Павук”, яких мені доводилося зустрічати, наголошують на тому, наскільки “елегантна і проста” ця гра.

    Саме цей різновид першим попався мені на очі, коли я шукав нові враження від гри в пасьянс після того, як провів більшу частину своєї юності, граючи в “Косинку”. Побіжно переглянувши правила, я був готовий до підкорення цієї “простенької” версії. Насправді все виявилося зовсім навпаки.

    Моя перша гра обернулася катастрофою. Попри те, що я витратив цілу годину, мені залишалося тільки дивитися на екран, намагаючись знайти можливі ходи, поки я нарешті не визнав свою поразку. Початок був, м’яко кажучи, не з приємних. І, як я незабаром виявив, вина за це повністю лежала на мені. Завдяки своїй самовпевненості, зумовленій досвідом гри в “Косинку”, я абсолютно не звернув уваги на те, що в цій грі є три рівні складності. І, як ви вже здогадалися, я грав у горезвісний пасьянс “Павук 4 масті”, найвищий рівень складності в грі!

    Це стало для мене наочним уроком того, як важливо розуміти всі тонкощі гри, перш ніж приступати до неї. У цьому посібнику я розповім про свій шлях, який почався з того, що я, бувши новачком, намагався розібратися в пасьянсі з однією мастю, перетворився на досвідченого гравця з високим відсотком перемог у пасьянсі “Павук 4 масті”. Все, що вам потрібно робити, — це просто наслідувати мій приклад, і рано чи пізно ви самі зможете навчити своїх друзів пасьянсу “4 масті”! Повірте, це не так складно, як здається!

    Як грати в пасьянс “Павук 1 масть”?

    How To Play 1 Suit Spider Solitaire

    Пасьянс “Павук 1 масть”, найпростіший базовий варіант гри, передбачає спрощення колоди шляхом виключення трьох мастей. Таким чином, усі карти в колоді стають однієї масті, зазвичай представленої чирвами. Оскільки для цієї гри вам потрібно використовувати дві колоди, то загалом у вас має бути 104 карти чирв. Якщо ви граєте реальними картами, то вам доведеться сприймати всі масті як одну й ту саму. Якщо ви граєте онлайн, то всі карти в колоді будуть автоматично перетворені в одну.

    Тепер, коли ми знаємо, який вигляд мають карти, навчимося спочатку розкладати гру, а потім дізнаємося, які правила диктує її геймплей.

    Розкладка гри

    • Дві колоди (вважається, що це все чирви) спочатку гарненько перетасовуються разом.
    • Ряд із 10 карт кладеться обличчям донизу.
    • Поверх першого ряду додаються ще 4 ряди карт обличчям донизу. Кожен ряд повинен злегка перекривати ряд під ним.
    • Ще по одній карті лицьовим боком донизу кладуть у кожен із перших 4 стовпців.
    • Потім верхня карта кожного стовпця перевертається.
    • Колоду, що залишилася, відкладають убік, оскільки вона утворює наш Резерв.

    Правила гри

    • Мета гри — складати послідовності карт у стовпці від короля до туза. Щойно послідовність завершено, усі карти з неї видаляються з гри. Таким чином, для перемоги в грі необхідно скласти 8 послідовностей.
    • Під час гри карти, що лежать обличчям догори, можна переміщати на іншу карту, якщо карта, яку переміщують, на один ранг нижча, ніж та, на яку її переміщують. Наприклад, 7 чирв можна переміщати тільки поверх 8 чирв.
    • Коли карта переміщається й оголюється карта, що лежить обличчям донизу, то вона перевертається.
    • У міру проходження гри у вас, природно, почнуть закінчуватися ходи. Щойно ви виявите, що ходів більше немає, ви можете взяти новий ряд карт із Резерву. У кожен стовпчик кладеться по одній карті горілиць.
    • Коли гравцеві вдається завершити послідовність від короля до туза, завершену послідовність прибирають із розкладу.
    • Карти в послідовності можна переміщати разом стопкою. Наприклад, карти в послідовності 8, 7, 6 і 5 чирв можна перекласти поверх 9 чирв.
    • Будь-яку карту або послідовність карт можна перемістити в порожній стовпець.
    • Коли ви берете новий ряд карт із Резерву, у всіх 10 стовпцях має бути хоча б по одній карті.

    Не так уже й складно розібратися, чи не так? Пасьянс “Павук 1 масть” — ідеальний рівень складності для новачків, і навіть якщо у вас уже є досвід гри в “Косинку” або “Вільна комірка”, я б рекомендував вам не робити моєї помилки та почати своє проходження “Пасьянсу Павук з 1 масті”.

    Як грати в пасьянс “Павук 2 масті”?

    How To Play 2 Suits Spider Solitaire

    Як випливає з назви, ця версія підіймає складність на один рівень, вводячи ще одну масть. З появою нової масті вам доведеться звертати увагу не тільки на ранг карт, а й на їхній колір. Це означає, що, хоча ви можете переміщати карти поверх інших карт незалежно від того, до якої масті вони належать, ви можете видалити послідовність “король-туз” тільки в тому разі, якщо всі карти в послідовності будуть однієї й тієї ж масті.

    Розумієте, чому я так багато уваги приділив освоєнню пасьянсу з однією мастю? Цей різновид має властивість сильно розчаровувати гравців-початківців. Коли я тільки освоїв пасьянс “Павук 1 масть” і узявся до пасьянсу “Павук 2 масті”, моєю першою реакцією був вигук: “Це неможливо!”.

    Багато гравців поділяють мою реакцію, оскільки одне тільки усвідомлення того, що потрібно пам’ятати про масті карт, відбиває бажання переходити з 1 масті на 2 масті. Але ми, любителі пасьянсів, — натури настирливі, і труднощі — це саме те, що ми шукаємо.

    Мій досвід гри в цей різновид (який становить понад 5 років) навчив мене декільком корисним порадам і хитрощам, які прискорять ваше проходження пасьянсу “Павук”. Ось що необхідно знати:

    СтратегіяПодробиці
    Прибережіть Резерв!Розглядайте свій Резерв як крайній захід. Завжди корисно спершу використати всі можливі ходи, перш ніж шукати в Резерві додаткові карти
    Спробуйте вбити двох зайців одним постріломЗавжди намагайтеся досягти кількох цілей одним ходом. Наприклад, переміщення карти може дозволити вам перевернути приховану карту, звільнити стовпець і завершити послідовність! Таких ходів набагато більше, ніж ви думаєте!
    Переміщайте “чисті” послідовностіЯкщо вам вдалося зібрати “чисту” послідовність карт, не соромтеся переміщати її цілком, щоб звільнити стовпець або розкрити приховані карти
    Вільні стовпці не повинні пустуватиВільні стовпчики — це неоціненний ресурс, адже з їхньою допомогою можна переставляти карти та вибудовувати послідовності

    Як грати в пасьянс “Павук 4 масті”?

    How to Play 4 Suits Spider Solitaire

    Оригінальна версія пасьянсу “Павук із 4 мастями”, підіймає складність гри вже не на один, а на чотири рівні. Безумовно, це і найскладніша версія гри, адже в цьому варіанті залучені всі 4 масті: піки, черви, трефи і бубни.

    Чесно кажучи, час, який мені знадобився, щоб опанувати “Павук 4 масті”, значно менший, ніж кількість годин, витрачених на опановування пасьянсом із 2 мастями. Гадаю, це пов’язано з тим, що навички та тактики, які ви напрацьовуєте при розкладі з 2 мастями, цілком застосовні й при розкладі з 4 мастями. Різниця лише в тому, що ця версія вимагає від вас нарешті застосувати один із найголовніших постулатів пасьянсу: набратися терпіння. Так, якщо ви поспішите зробити хоча б один хід, то можете розпрощатися з надіями на перемогу в грі.

    Оскільки до переходу до цієї версії ви витратили чимало годин на відточування майстерності в пасьянсі “Павук 2 масті”, моя єдина порада — зіграйте якомога більше партій у “Павук 4 масті”. Ось і все — практика і ще раз практика. Постійно тренуючись на цьому терені, ви привчите свій мозок впізнавати та передбачати всі можливі ходи. Це майже як розвиток шостого чуття.

    Утім, ось кілька корисних стратегій, які слід запам’ятати, перш ніж вирушити об’їжджати дикого мустанга — “Павука 4 масті”:

    СтратегіяПодробиці
    Слідкуйте за стовпчиком, у якому найбільше прихованих картТакі карти, що лежать обличчям донизу, можуть стати справжнім оазисом у пустелі, коли здасться, що ви вичерпали всі свої можливості ходів
    Вибирайте порядок замість переміщеньЧасом віддавайте перевагу підтримці порядку, а не перекладанню нових карт. Не варто переривати хороші послідовності тільки заради того, щоб розкрити карту, якою б привабливою вона не була
    Безлад не повинен вас лякатиПід час більшості ігор у розкладі пануватиме цілковитий безлад, тому нехай вас не лякає відсутність акуратних послідовностей. Це як кубик Рубіка: іноді для розв’язання проблеми потрібно зробити всього кілька ходів
    Не соромтеся використовувати кнопку “Скасувати”Серйозно, ніхто вас не засудить. Якщо ви раптом серйозно схибите, обов’язково скористайтеся цією кнопкою, щоб виправити помилку. Якщо ви не зловживаєте нею, вона просто необхідна для процесу навчання

    Отже, підіб’ємо підсумок: просто довіртеся процесу і грайте в гру з ретельністю і самовіддачею. Рано чи пізно ви станете абсолютним домінантом у цій грі. Проте не забувайте, що ймовірність виграшу в пасьянс “Павук 4 масті” становить менше ніж 10 %. Тож, за законами світобудови, вам не судилося вигравати кожну партію. Це математично неможливо! Тому, граючи, намагайтеся зосередитися на процесі навчання, а головне — не забувайте отримувати задоволення!

    Висновок

    Шлях від пасьянсу “Павук 1 масть” до пасьянсу “Павук 4 масті” нелегкий, і саме це робить його таким особливим. Почуття задоволення, яке відчуває людина, вигравши свої перші партії в кожну з версій, неймовірне. І я, як поціновувач пасьянсів, чекаю не дочекаюся, коли й ви відчуєте його!

    Leave a Reply

    Leave a Reply

      Recommended post

      Syed ArhamSyed Arham(Автор)

      08.21.2024

      Перевірені способи, як повернути втрачений пасьянс

      Перевірені способи, як повернути втрачений пасьянс

      Втрата гри в пасьянс може засмутити, особливо після того, як ви доклали стільки зусиль, щоб виграти …

      Continue readingContinue reading